Експерти в областта на здравословното хранене определиха продуктите, които отнемат енергията и предизвикват умора.

Бананите са богат източник на магнезий, който успокоява, но и може да забави кръвообращението и пулса. Затова, когато хората употребяват повече от тези плодове, често изпитват умора и сънливост.

В киселото мляко се съдържа триптофан, стимулиращ синтеза на мелатонин и серотонин. Те действат като натурални сънотворни.

Въпреки разпространеното мнение, че кафето винаги ободрява, учените са на мнение, че то може да предизвика загуба на концентрация и слабост. Причината е, че популярната напитка обезводнява организма. Затова след употребата на кафе се препоръчва повече чиста вода.

Вишните са много богати на прероден мелатонин, за който вече споменахме, че подобрява съня, но и усилва желанието на хората да поспят.

Мазното и пържено месо се нуждае от продължително храносмилане, а за това организмът трябва да отдели повече енергия. Това е и причината след употребата им хората да  чувстват умора. Същите свойства притежават и млечните продукти.

Тестените и сладки храни водят до повишаване на нивото на глюкоза, която след това рязко спада. В резултат хората усещат упадък на силите и сънливост.

Сподели във Facebook