Здраве

17 Ноември 2016

2807

credoweb bg

За CredoMedia проф. Елисавета Наумова, председател на Българската асоциация по клинична имунология, коментира въпроси, свързани с имунитета.  

  • Проф. Наумова, понякога се казва, че имунната система на българите е изтощена. Има ли факти, които да подкрепят такова твърдение?
  • Едно от предизвикателствата пред нашата специалност Клинична имунология е да подобрим имунното здраве на българина. За да стане това обаче, трябва да изследваме имунната система, която се променя с възрастта. При възрастните тя е по-различна от тази при децата. Искаме в профилактичния преглед да влезе изследване на имунната система. Когато това се случи, ще имаме данни за общата статистика в България. Иначе сега при нас идват най-тежките случаи с едно или друго нарушение на имунната система. Те са обратими, ако се разпознаят навреме и се лекуват адекватно. Така че сега не може да се обобщава дали имунитетът на българите е добре или зле, тъй като няма данни за това.
    Кликнете върху снимката, за да прочетете цялото интервю на Илияна Ангелова с проф. Елисавета Наумова за имунитета и как да предпазим имунната си система

    Все пак съветваме всички, които боледуват често, да си направят изследване на имунен статус – клетъчен и хумурален. По принцип тези изследвания са включени в пакета, покриван от касата, стига личният лекар да даде талон. Това изследване се прави в специализирана имунологична лаборатория. 

Прочетете още по темата

Сподели във Facebook