С годините всички органи започват да се променят, а тази закономерност не подминава и главния мозък. Въпреки това се срещат хора, които дори на преклонна възраст могат да се похвалят с добра памет, ясен и жив ум.

Многобройни изследвания доказаха, че от храната също зависи дали ще запазим доброто състояние на мозъка си. Кои продукти помагат:

№ 1: Черен шоколад

Той съдържа две необходими за функционирането на главния мозък вещества – лецитин и теобромин. Лецитинът е важен за синтеза на ацетилхолин – невромедиатор, отговарящ за предаването на импулсите. Теоброминът, съдържащ се в какаото, е важен спазмолитик, помагащ при спазми на главния мозък. Освен това той увеличава производството на ендорфини – хормоните на радостта. Затова след употребата на черен шоколад настроението чувствително се повишава и много по-лесно се преодолява депресията.

№ 2: Яйца

Жълтъкът на яйцето също съдържа споменатия лецитин, едно от най-важните вещества за правилната дейност на главния мозък.

№ 3: Бирена мая

Тя държи първенството сред всички продукти по съдържание на витамини от групата В, които вземат активно участие в работата на цялата централна нервна система. Със самата бира обаче не бива да се прекалява, защото в нея има алкохол, който не е никак полезен за мозъка.

№ 4: Мазни риби

Рибата въобще е много полезна за целия организъм. Но за дейността на главния мозък са особено важни мазните риби, защото съдържат мастните киселини омега 3. Те участват във формирането на клетките на мозъка и подобряват кръвообращението му.

№ 5: Авокадо

Авокадото е чудесен източник на мононенаситени мастни киселини, които също участват във формирането на мозъчните клетки. Тези киселини подобряват и кръвоснабдяването на тъканите, което оказва благотворно влияние върху функционирането на мозъка.

№ 6: Орехи

Орехите, както и мазните видове риби, са богати на омега 3. Освен гореизброените им полезни свойства, мастните киселини подпомагат организма в изработването на един от невромедиаторите – серотонин. Той е свързан с предаването на импулсите между клетките на главния мозък. Колкото повече серотонин изработва човешкият организъм, толкова по-активно работи мозъкът.

№ 7: Пълнозърнести продукти

Зърната на ръжта, ечемика, овеса, ориза и др., които не са преработени, също подобряват работата на мозъка. Освен многото други полезни вещества, те съдържат и аминокиселината аланин, която участва във формирането на невромедиаторите, ускоряващи и подобряващи предаването на нервните импулси в мозъка.

Сподели във Facebook