Здраве

19 Декември 2011

3988

Животът днес

И с диабет се живее пълноценно

С Галя Вутова, специалист по контрол на диабета и рисковите фактори, разговаря Камен Здравков

- Г-жо Вутова, какво представлява училището за диабет, което вие ръководите?
- Това е една школа за промяна в стила на живот, защото той е от решаващо значение за запазване на нашето здраве. А при вече възникнали заболявания от това как живеем в значителна степен зависи контролът на болестта и възстановяването. Стилът на живот включва няколко основни фактора: хранене, физическа активност, режимът на почивка, спазване на лечебната схема при здравословни проблеми. Много важен фактор във всекидневието и на здравите, и на болните е самоконтролът. Това е отговорност за собственото здраве. Затова при нас идват както хора с проблеми, така и без изявени заболявания, но с някой рисков фактор като наднормено тегло или напълно здрави, които искат да знаят какво могат да правят за себе си.

- По отношение на заболяванията какъв е акцентът на училището?
- Тъй като сме разположени в един от големите диабетни центрове „Св. Лука”, естествено работим много с пациенти със захарен диабет, нарушен глюкозен толеранс и метаболитен синдром. Работим не само с пациентите, но и с членове на техните семейства. Защото за справянето с болестта и за правилния контрол е решаваща подкрепата на близките. 

- Преди време диабетът се свързваше с много тежки ограничения и забрани във всекидневието. Това промени ли се?
- За радост периодът, който визирате, отмина преди повече от 15 години. Съвременното разбиране е, че няма специална диета за хората с диабет. Те трябва да се хранят здравословно както всички останали. Отделното готвене и хранене за диабетно болните е в историята. Установено е, че напрежението, създавано от различни тежки ограничения, само по себе си е вредно за пациентите. Нашата цел е човек да бъде научен как да избира по-здравословните храни, как да ги комбинира, в какво количество и кога да ги консумира. Но това важи за всички, които искат да са здрави и активни.

- Сред важните фактори споменахте физическата активност, но много хора нямат склонност към посещение на спортни зали и стадиони, обличане на екипи...
- Първото и най-важно условие за физическите занимания е те да доставят удоволствие. Никой не е казал, че само посещението в специализирани центрове носи полза за здравето. Говорим за активност, която става неотменима част от живота, без да носи стрес и напрежение. Това може да е 30-минутна по-интензивна разходка, домашни упражнения, дори и в леглото, плуване, танци, велосипед или велоергометър, изкачване на стълби. Все пак според конкретните проблеми на всеки човек трябва да огледаме нещата комплексно, за да има реална полза. Понякога определени натоварвания могат да навредят, вместо да помогнат. Но като цяло упражненията понижават теглото, кръвното, мастите и кръвната захар. Те трябва да се правят поне пет пъти седмично.

- При съвременното лечение и активно съдействие от страна на пациента възможно ли е хората с диабет да бъдат съхранени и пълноценни до пределна възраст?
- Абсолютно! Аз имам пациенти, с които съм започнала работа преди повече от 25 години. И до днес те са пълноценни и се радват на живота, защото системно полагат усилия за себе си с помощта на професионални консултации. Не е лесно да контролираш диабета, защото той се влияе от множество фактори. Но ако човек се възползва от всички съвременни постижения на медицината и на обучението за здравословен живот, резултатите са налице.

- Какъв е начинът за участие на пациентите във вашето училище?
- Всички, които се наблюдават от специалистите на „Св. Лука”, имат право да посещават центъра. Тогава консултацията е в рамките на една потребителска такса. С пациенти от други лечебни заведения работим след предварително записване и със заплащане. Имам пациенти от цялата страна, с които контактуваме и по имейл или телефон. За съжаление все още здравната каса не покрива обучението на хората с диабет в специализирани центрове като нашия. Сега обучението се смята като задължителна част от прегледа при ендокринолога, но за това реално няма време. Всеки знае колко натоварени са лекарите и какъв поток минава през тях. А при нас на всеки се отделя минимум 1 час. Груповото обучение е 2 – 4 часа по различните теми.

- Разкажете за практическите занимания при вас.
- Те са много полезни, защото пациентите виждат как всичко се случва на практика и участват в процеса. Например заедно пазаруваме и се учим какви стоки да подбираме за здравословно хранене. След това подбираме начин за тяхното приготвяне до готово ястие, защото разполагаме с напълно оборудвана кухня. След това определяме индивидуалното количество храна на основата на собствените шепи, длани и юмруци. По тази тема съм разработила и специална книга в полза на хората с диабет. Тук се учим да мерим талията си правилно като важен показател за риска. Показваме ефективни физически упражнения, както и начините за правилната грижа за стъпалата, което е много важно при диабета. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 196