Яйцата не предизвикват сърдечни болести

Едни от най-коментираните продукти до ден днешен си остават яйцата. Тонове хартия са изписани за тяхната хранителна стойност, за ползите от комплексното съдържание на белтъчини и мазнини, за опасностите от прекомерната им консумация.

Всъщност като най-големи минуси на яйцата се сочат високото съдържание на холестерол и опасността от хранителни инфекции, най-често салмонелоза. И докато бактериалната зараза може да бъде избегната чрез консумация на пресни яйца, които преди употреба са внимателно измити с вода и сапун, а след това са подложени на достатъчна термична обработка, холестеролът може да бъде игнориран само чрез отказ от жълтъка. Но това е най-вкусната част от яйцето! И така, какво да се прави?

Всяко голямо яйце (според българската квалификация L или XL) съдържа около 185 милиграма холестерол. А според препоръките на Американската сърдечна асоциация дневният лимит за холестеролов прием чрез храната е 300 милиграма. Т.е. консумацията на две яйца за закуска вече надвишава тази граница. Да не говорим, че през деня всеки нормално хранещ се човек неминуемо приема още холестерол чрез месо, мляко, сирене.

Презумпцията на лекарите е, че ако приемате повече холестерол чрез храната, неговото ниво в кръвта ще се повиши, а оттам и рискът за развитие на атеросклероза и свързаните с нея сърдечносъдови заболявания. Но проблемът е, че тялото работи по доста по-сложни механизми и не е толкова просто да се намали холестеролът в кръвта чрез ограничаване на храненето. Иначе нямаше да има вегетарианци с инфаркти и инсулти.

Истината е, че приетият с храната холестерол има много малко влияние върху неговото количество в кръвта. Той се произвежда в самия организъм, между 1 и 2 грама всеки ден, което е 5 до 10 пъти по-голямо количество от съдържащото се в едро яйце. Оказва се, че когато приемаме повече холестерол с храни като яйцата, тялото го произвежда в по-малко количество, както и обратното. Това е така, защото в организма ни има нещо като „зададено равнище” на холестерола. Представете си го като термостат, чиито показания са заложени от генетиката и някои фактори на живот, като стреса.

Освен това холестеролът е една от най-важните субстанции за функционирането на човешкия организъм. Той се съдържа във всяка клетъчна мембрана, важен е за растежа и обменните процеси, нужен е за производството на редица хормони.

Тогава защо толкова много се препоръчва ограничена консумация на яйца?
Много просто! Това се дължи на старите разбирания за пряката връзка между погълнатия с яйчения жълтък холестерол и неговото равнище в кръвта. А най-трудното нещо е промяната на навиците и стереотипите. Не е лесно да се признае, че диетологията е грешала, при това дълги години.

С днешна дата учените са обобщили данни от наблюденията си върху храненето на хиляди хора. И актуалният извод е, че всекидневната консумация на яйца не се свързва с проблеми с холестерола или повишен сърдечносъдов риск. Изключение от това правило правят хората с диабет и с рядко срещаното състояние вродена фамилна хиперхолестеролемия.

В контролирано според съвременните изисквания проучване хора на диета за намаляване на теглото си били инструктирани да приемат до три яйца всеки ден. Резултатите след това са доста окуражаващи за любителите на кокошия деликатес. Освен че е намаляло теглото на доброволците, са спаднали нивата на холестерола в кръвта им и са се подобрили стойностите на маркерите за възпаление в организма.

Освен това яйченият жълтък е една от най-наситените на полезни вещества храни на планетата. 90 на сто от съдържанието на калций, желязо, фосфор, цинк, тиамин, В6 и В12 в яйцето са именно в жълтъка. В него са и мастноразтворимите витамини A, D, E, както и редица антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Това, разбира се, не означава всеки да се стреми да яде непременно по няколко яйца всеки ден. Но не защото са опасни, а защото разнообразието в диетата е много важно за здравето.

Все пак не трябва да се забравя, че прекаляването с яйца може да предизвика проблеми при хора с жлъчно-чернодробни заболявания. Ако имате камъни в жлъчката, холецистит, панкреатит, внимавайте с яйцата. Консумирайте ги след консултация с личния си лекар и по начин, по който той ви препоръча. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 93