Здраве

16 Февруари 2015

1193

Животът днес

Яйцата ни правят по-добри и щедри

Вече е известно, че невротрансмитерът серотонин оказва влияние не само върху настроението и усещането за щастие, а и върху социалното поведение. Той се свързва и с проявите на щедрост и доброта. Знае се още, че триптофанът, съдържащ се в яйцата, пилешкото месо, бобовите растения, овеса, рибата и др., в организма се превръща в серотонин. 

Свойствата на невротрансмитера бяха доказани за пореден път в съвсем скорошно изследване, в което взеха участие 32-ма студенти. На половината от тях учените дали плацебо, а на останалите – доза триптофан, равняваща се на количеството, което се съдържа в три яйца. Доброволците били помолени сутрин и вечер преди експеримента да не приемат нищо друго освен вода, както и да се въздържат от алкохол. След края на изследването студентите получили по 15 долара и трябвало да отговорят на въпроса готови ли са да ги пожертват за благотворителност. Доброволците от групата, която получавала доза триптофан, се оказали два пъти по-щедри от другите участници, които получили плацебо.

Друго изследване, проведено неотдавна, развенча мита, че яйцата са вредни за сърцето и повишават нивото на холестерола в организма. Всъщност яйцата са здравословни, защото са богати на йод, нужен за изработване на хормоните от щитовидната жлеза, както и на фосфор, необходим за здравето на костите и зъбите. Освен това яйцата съдържат витамините А, В, Е и D. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133