Здраве

20 Януари 2015

11074

Животът днес

Яйцата от пъдпъдък – вкусни и целебни

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

За мнозина може би яйцата от пъдпъдък, които отскоро се появиха в големите супермаркети, са неоправдана и безсмислена „глезотийка” на заклетите гурмани. Справедливостта обаче налага да опровергаем това съвсем неоправдано и невярно твърдение. Всъщност, както показват съвременните изследвания на техния състав, миниатюрните (8-12 г) яйца на тази дребна птица – пъдпъдъка, са истинска съкровищница на множество ценни за човешкия организъм вещества. 

Пъдпъдъкът (Coturnix coturnix) е дребна (около 100-150 г) прелетна птица от семейство Фазанови (Phasianidae), която е най-малкият представител от разреда Кокошкоподобни. Зимува в Северна Африка, Арабския полуостров, Индия, Южен Китай и други топли страни. У нас долита през април и отлита през есента – най-късно през октомври. Яйцата, които женската снася, са светлобежови, изпъстрени с множество характерни тъмнокафяви петна. При повечето птици масата на черупката съставлява над 10% от тази на яйцето, докато при пъдпъдъчите яйца тя е само 7,2%. В нея са открити 27 изключително полезни за човешкия метаболизъм минерални вещества (калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, молибден, силиций, фосфор, сяра, флуор и т.н.). 

Особено ценни са молибденът и силицият, чието съдържание в повечето храни е нищожно. 

По състав черупката на пъдпъдъчето яйце е поразително близка с този на костите и зъбите на човека, ето защо, обработена по съответен начин, тя се използва за укрепване на неговия жизнен потенциал и попълване на запасите от редица ценни и редки минерали. Важна особеност на пъдпъдъчите яйца в сравнение с кокошите е, че количеството на жълтъка в тях е с около 30% повече от белтъка. Повече жълтък обаче означава и повече липиди, а оттам и повече холестерол. Яйцата на пъдпъдъка съдържат  от 11 до 13 г/100 г липиди, което е с около 9% повече от кокошите. В по-голямата си част обаче те са съставени от мононенаситени (омега 9) и полиненаситени (омега 3 и омега 6) мастни киселини, които, както е известно, са много полезни за човешкия организъм. Съдържанието на холестерол в пъдпъдъчите яйца е с до 13% по-високо от това на кокошите и средно съставлява около 400-500 мг/100 г. Това обаче не е повод за притеснение. От една страна, както показват последните изследвания, ролята на екзогенния (постъпващия с храната) холестерол далеч не е толкова голяма за повишаване на неговото ниво в кръвния ток, а от друга – в пъдпъдъчите яйца се съдържа значително количество от фосфолипида лецитин, който препятства неговото усвояване и способства за повишаване на нивото на „добрия” (HDL) холестерол. Съществува обосновано мнение, че консумацията на пъдпъдъчи яйца 

не само че не повишава нивото на холестерол в човешкия организъм, а напротив – способства за неговото понижение. 

Любопитен факт от „биографията” на тази малка птица е, че тя е първото живо същество, родено (по-точно излюпено) в космоса, в рамките на международен изследователски проект, осъществен в Орбиталния комплекс „Мир” през 1990 г. Смята се, че одомашняването на пъдпъдъка е станало в Китай преди около 12 века. През XIII век той започва да се отглежда и в Япония, където с времето добива изключителна популярност. Особеният интерес към тази птица в Страната на изгряващото слънце се дължи на откритието на японските учени, че пъдпъдъчите яйца активно способстват за извеждане от организма на радионуклидите (задача, особено актуална след атомните бомбардировки на Хирошима и Нагазаки), както и за подобряване на когнитивните способности – мисловната дейност, паметта, логическото мислене, въображението и т.н., на човека, особено на младите хора. Тези свойства на пъдпъдъчите яйца дават основание на правителството на Япония да финансира осигуряването на едно яйце дневно на децата от предучилищна възраст и по две на учащите се. Редица изследвания доказват, че 

редовната консумация на пъдпъдъчи яйца от подрастващите води до чувствително повишаване на тяхната жизненост, 

балансиране на състоянието на нервната система, както и до значително подобряване на съобразителността и способността за възприемане на нови знания. Наред с това ежедневната консумация само на две яйца намалява с около пет пъти риска от респираторно заболяване и значително облекчава състоянието, ако все пак такова е налице.  

Количеството на протеини в миниатюрните яйца е от 12 до 14 г/100 г, докато в кокошите то е около 11 г/100 г. При това тяхната усвояемост и полза за организма е особено висока. По съдържание на редица незаменими аминокиселини (лизин, метионин, триптофан) пъдпъдъчите яйца значително превъзхождат кокошите. Количеството на незаменимата аминокиселина триптофан в пъдпъдъчите яйца (0,42 г/100 г) е два пъти по-високо от това в кокошите. Триптофанът е прекурсор (изходно вещество), от който организмът синтезира важния невротрансмитер серотонин и витамин В3 (ниацин). Серотонинът играе ключова роля в процесите, свързани с регулирането на телесната температура, настроението, съня, апетита, сексуалността, кръвосъсирването и т.н. 

Ниските нива на серотонин водят до нервни разстройства, агресивно поведение, 

мигрена, депресивни състояния, раздразнен стомах и т.н. Витамин В3 взема участие в множество окислителни реакции, протичащи в клетките, подобрява секрецията и състава на сока на задстомашната жлеза, подпомага дейността на черния дроб, подобрява микроциркулацията в малките кръвоносни съдове (в т.ч. и на мозъка), участва в процесите на запаметяване и т.н. Съдържанието на интерферон (специфични белтъци, с които организмът се противопоставя на действието на бактерии, вируси и други патогени, в т.ч. и на канцерогени) в пъдпъдъчите яйца е най-голямо от всички птици с изключение на дроплата. В тях се съдържат почти всички важни за човешкия организъм витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12, D, К и Е. Съдържанието на витамините А, В1 и В2 е над два пъти по-високо от това в кокошите, а това на витамин В12  цели 15 пъти. 

В тях се съдържат и редица ценни минерални вещества, 

като това на желязото превъзхожда съдържанието му в кокошите яйца цели седем пъти, на калия и фосфора – пет пъти, а на магнезия – три пъти. Необичайно богатият витаминен и минерален състав на пъдпъдъчите яйца спомага за отлична кондиция на простатната жлеза и способства за увеличаване на потенцията и оплодителната способност на мъжете. Доказана е и тяхната ефективност за подобряването на състоянието при доброкачествена хиперплазия (аденом) на простатата. Благодарение на съдържащия се в суровите пъдпъдъчи яйца ензим лизоцим, който има способността да разрушава клетъчните стени на голям брой  патогенни микроорганизми, те са ефективно средство за лечение на редица инфекциозни заболявания, както и за укрепване на имунитета. Смята се, че лизоцимът притежава и антиканцерогенно действие. 

В диетологията постепенно се оформи трайна тенденция към консумиране с лечебно-профилактична цел на сурови пъдпъдъчи яйца. През 1967 г. французинът д-р Жан Клод Трюфие доказа тахната висока ефективност за облекчаване на състоянието при различни алергични заболявания (ринит, сенна хрема, астма, кожни обриви) и за подобряване на потенцията. Препоръчва се пъдпъдъчите яйца да се приемат около 30 минути преди храна. При желание може да се смесват с малко мед.  

Хранителните и особено целебните свойства на пъдпъдъчите яйца са били познати и използвани още в дълбока древност. Съществуват множество писмени сведения за това – в египетски папируси, в рецепти на китайската народна медицина и редица други антични източници. Древните лечители са ги препоръчвали за повишаване на виталната сила, за лечение на бронхиална астма, ринит, сенна хрема, кожни заболявания (псориазис, екзема), полово безсилие и голям брой други (над 30!) болести и недъзи.

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”. gpopov_bg@yahoo.com   

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129