- Д-р Цонев, кога се налага човек да приема пробиотици?

- Това е много обширна тема, защото отдавна е известна тяхната полза за здравето, антиоксидантният им ефект. Много пациенти ги приемат и без съвет на лекар. Сред специалистите по гастроентерология съществуват различни мнения за ролята на пробиотиците, но аз съм привърженик на тезата, че те имат своето място в комплексната терапия и профилактика на различни заболявания. Ролята на тези продукти е важна не само при заболявания на стомашно-чревния тракт, но и при някои общи вирусни и бактериални инфекции като пневмонии, грип, ангини, както и при други хронични заболявания.

- Какви са всъщност ползите?

- На първо място е стабилизирането и балансирането на чревната микрофлора. По принцип червата са един замърсен орган, такъв просто е нашият организъм. В чревния лумен живеят милиарди микроорганизми. И когато патогенните и потенциално патогенните бактерии вземат превес, започват неблагоприятни процеси. Те могат да се проявят чрез диариен синдром, спазми, повишено газообразуване, влошено храносмилане и т.н. Най-често нарушаването на чревната микрофлора настъпва при диария от различен произход, включително по време или след прием на антибиотици, при инфекциозни заболявания, нарушения на хранителния режим. Тогава приемът на пробиотик спира диарията, населява червата с полезни микроорганизми, подобрява общото състояние.

- Често се говори, че червата са всъщност голям имунен орган, пробиотиците имат ли отношение към подобряването на имунната защита?

- Живите бактерии, които се съдържат в пробиотичните препарати, стимулират специфични лимфоцити, наречени Т-клетки – важен елемент от имунната защита, които се намират и в червата. Освен това способстват за намаляване на активността на цитокините, които са медиатори на възпалението. Така се повлиява не само локалният, но и общият имунитет.

- Известна е ролята на хеликобактер пилори за язвите и гастритите, имат ли място пробиотиците в борбата срещу тази инфекция?

- Има данни, които показват, че пробиотиците на конкурентен принцип блокират колонизацията на хеликобактер в гастроинтестиналния тракт. На научните форуми се дискутира още ролята на пробиотиците и за ерадикацията, т.е. за изкореняването на тази хронична инфекция. Ако успеем да постигнем успех в това отношение, след съответните научни доказателства и достоверни публикации, това ще е една малка революция в нашата медицинска специалност, защото в момента използваме доста тежки антибиотични комбинации за премахването на инфекцията с хеликобактер. В момента има оптимизъм, че само с помощта на пробиотични схеми ще можем да се борим с микроорганизма, предизвикващ хронични инфекции в стомашно-чревния тракт.

- Има ли възрастови ограничения за прием на пробиотици?

Те могат да се приемат във всяка възраст, включително и при децата. Напоследък дори се дават от кърмаческа възраст. Например при най-малките, ако има някакъв ензимен дефицит, лактозна или лактазна непоносимост, пробиотиците са много удачни.

- Защо много лекари препоръчват профилактичен прием на пробиотици преди пътувания?

- Защото смяната на средата, на хранителния режим, на питейната вода може да доведе до така наречената диария на пътешественика. Особено при пътувания в непознати и далечни места организмът се среща с нетипични за него микроорганизми, които при местната популация не предизвикват проблеми, но за непривикналия човек могат да доведат до разстройства. Затова един предварителен прием на пробиотик, както и по време на самото пътуване, ще доведе до стабилизиране на чревната микрофлора и до по-ефективна защита от патогенни микроорганизми. При всички случаи по време на пътуване си носете пробиотик в подвижната аптечка.

- Много видове пробиотици има, как да се направи подборът?

- Най-често се комбинират различни полезни бактерии, основно от групата на лактобацилите и бифидобактериите. Важно е продуктът да бъде с високо микробно число, т.е. да има достатъчно количество жизнеспособни полезни бактерии. Съществена е и самата форма на препарата, защото той не трябва да се резорбира в стомаха, а в червата, където е мястото на действие на полезните бактерии. Производителите въведоха различни модерни технологии като криолизация и гастрорезистентна капсула, което да гарантира нормално достигане до долния храносмилателен тракт и запазване на жизнеспособността на пробиотичните микроорганизми. Един от тези пробиотици е Лакто-4. Един нормален пробиотичен курс е между две и три седмици. Количеството е различно, според съдържанието на полезните бактерии и причината, поради която е назначен приемът. За Лакто-4 може да се започне с три пъти по две капсули, която е терапевтична доза, а след това да се продължи с три пъти по една капсула. 

Сподели във Facebook