Има спасение от разширените вени

С доц. Васил Червенков, съдов хирург в „Токуда Болница София”, разговаря Галина Спасова

- Доц. Червенков, има ли сезонност в оплакванията от т.нар. разширени вени и какво състояние разбират специалистите под това понятие?

- Терминът описва комплекс от симптоми - ненормално широки повърхностни вени, и е част от по-обхватното понятие хронична венозна недостатъчност, отнасящо се и до проблеми на дълбоките вени. Те не са включени в термина разширени вени. Пациентите с хронична венозна недостатъчност, включително тези, които имат разширени вени, се чувстват по-некомфортно в горещото време. Топлината съдейства за разширяване на съдовете и по този начин създава условия някои от симптомите да се усещат в по-изразена степен. Това са чувство на тежест, дискомфорт, в по-тежки случаи дори болка.

- Има ли спасение, облекчение при тези усещания?

- Популярен начин да се намалят неприятните симптоми на хронична венозна недостатъчност и разширени вени е спазване на известен режим – когато е възможно, долните крайници да се повдигат нависоко, добре е над нивото на тялото и на сърцето. В по-тежки случаи е подходяща ластична компресия, която дори и при леки симптоми може да бъде добро профилактично средство. Разбира се, много съществено място в лечението на това състояние имат и редица медикаменти. Такъв медикамент от най-висок клас е „Детралекс”, който е препоръчван от мнозинството международни ръководства за лечение при всички стадии на венозна недостатъчност, а у нас го използваме вече повече от 20 години. Този препарат повлиява сериозно възпалението, което всъщност е основен механизъм за поява на венозната болка. „Детралекс” ограничава това възпаление, действа върху механизмите, които го предизвикват и правят възможно активирането на рецептори, пораждащи усещането за болка, разпъване, дискомфорт. Друг съществен механизъм на действие е неговата много добра резорбция през чревната стена на храносмилателния тракт, дължаща се на високотехнологичните методи на производство.

- Кои са рисковите групи за развитие на разширени вени?

- Това състояние се характеризира с известна наследственост и хората, които имат във фамилиите си бащи, майки, роднини – било с разширени вени, било с хронична венозна недостатъчност - са предразположени към развитие на такъв проблем. Някои професии също са по-високорискови за развитие на хронична венозна недостатъчност – основно свързаните с продължително и неподвижно стоене прав. Друг съществен фактор е наднорменото тегло. Някои хормонални състояния на дисбаланс могат също да са предпоставка за хронична венозна недостатъчност. Едно от физиологичните състояния, съпътствани от разширени вени, е бременността. Но трябва да се има пред вид, че понякога те могат да търпят обратно развитие. И тези пациенти следва да потърсят специализирана помощ.

- Кой момент да се потърси съдов хирург не бива да се пропусне?

- Аз бих предложил това да е моментът, в който степента на дискомфорт е достатъчна, за да представлява сериозен дразнител. Това е индивидуално, разбира се. Някои хора имат по-висок праг на търпимост към такъв дискомфорт, други по-нисък, но правилно е да се чуе една консултация. Много от нашите първоначални препоръки често са неща, свързани с фактическото лечение и са валидни и на по-следващ етап от него.

- Какъв е най-неприятният развой, ако човек има разширени вени?

- В най-тежките стадии и случаи може да се стигне до т. нар. варикозни язви. Това са рани, които са израз на най-високия стадий на хронична венозна недостатъчност и те могат да доведат до съществена инвалидизация. Колкото по-дълго време има такива рани, толкова по-бавно и по-трудно те се затварят. И бих препоръчал на всички, които имат подобен проблем, по-скоро да потърсят консултация и специализирана помощ, за да се избегне възможността тези рани да хронифицират и да стигнат до стадий, в който е трудно или дори е невъзможно да се затворят.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 111