Проф. Захарий КРЪСТЕВ

На 6 април се проведе уебинар за журналисти на тема „Имуномодулация при COVID-19“. Лектор на събитието беше проф. Захарий Кръстев, интернист с многогодишна практика и консултант на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. София

Целта на виртуалната среща беше да се разпространят полезни знания за превенцията на COVID-19 инфекцията и нуждата от провеждане на имуномодулация с подходящи лечебни средства, за да се предпазят рисковите групи лица, контактните на самите COVID болни, как да се ограничат усложненията на болестта и да се ускори процесът на възстановяване.

Проф. Кръстев обясни, че в основата на имунната защита участват вродения и придобития имунитет, даде информация и как може той да бъде модулиран, така че да се подкрепи имунният отговор на организма срещу COVID-19.

Имунитетът е клетъчно- (чрез клетъчни структури) и хуморалномедииран (чрез антитела). Клетъчният имунен отговор е имунна реакция, която включва активирането на различни клетъчни структури, като Т-лимфоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и освобождаването на различни цитокини в отговор на антигенно дразнене. Вече е известно, че COVID-19 в най-голяма степен засяга именно Т-лимфоцитите - клетките, които са отговорни за ранния имунен отговор на организма. Тежестта на протичане на заболяването зависи от нивото на Т-лимфоцитите на старта на инфекцията. Болестта протича по-тежко, когато изходното ниво на Т-лимфоцитите е по-ниско. Ето защо е необходимо да изберем лекарствени средства - имуномодулатори, които ще покачат изходния брой на Т-лимфоцити и ще ни помогнат да посрещнем по-подготвени инфекцията.

Защо е необходимо провеждането на имуномодулация?

На виртуалната среща беше обсъдена важната роля от поддържането на добра имунна защита и необходимостта от провеждането на имуномодулация.

Имунната система се саморегулира, за да приспособи имунните отговори, използвайки регулаторни клетки, клетъчни сигнални молекули и др. Имуномодулацията от своя страна цели да коригира недостатъците на имунната защита.

При кого е необходимо да се провежда имуномодулация?

Проф. Кръстев обясни, че имуномодулацията е препоръчителна за всички предразположени лица и особено за хора със съпътстващи и/или хронични заболявания, контактни на COVID-19 или други агресивни вируси. Всички лица с имунен дефицит – деца и възрастни, болни на лъче- и химиотерапия, е необходимо да провеждат имуномодулиращо лечение с оглед да имат адекватна имунна защита при среща с вируса.

С какво е необходимо да се провежда имуномодулация?

Сред „антиваксърите“ и отричащите пандемията, както и в социалните мрежи, е много популярна тезата, че здрав имунитет би могъл да се получи, ако човек се храни здравословно, прави достатъчно разходки на чист въздух и спортува. Това е полезно, но не е достатъчно. В социалните мрежи се разпространяват и противоречиви послания, рекламиращи хранителни добавки за превенция и лечение на COVID-19.

Това крие сериозен риск за пациентите, които се предоверяват на хранителните добавки - продукти, които не са изпитани клинично нито за ефикасност, нито за безопасност и никой не може да гарантира посочения състав, както и какъв реален риск могат да представляват за пациентите и какви негативни странични ефекти могат да предизвикат.

В хода на имуномодулацията е важно да се използват доказани средства, които имат доказана активност. Имуномодулаторите са група от фармакологично активни вещества, които активират имунологичната защита на организма на клетъчно или хуморално ниво. Тези вещества най-често са изпитвани, доказани и регистрирани като лекарствени средства, които стимулират имунната система и увеличават неспецифичната резистентност на организма. Такива са ваксините, бактериалните екстракти, някои синтетични лекарствени средства като inosine acedoben dimepranol, levamisol, dipyridamole и др. За тях е важно да са документирани като ефекти и безопасност в специални клинични проучвания. Имуномодулаторите повлияват клетъчния имунитет до степен, необходима за нормалното функциониране на имунната система, така че да не водят до свръхпродукция на Т-клетки или цитокини над нормалното за организма ниво, тоест не могат да бъдат опасни.

Кога е необходимо да се провежда имуномодулация?

Имуномодулация има смисъл да бъде провеждана при всякакви състояния, които увреждат клетъчния имунитет, като вирусните и бактериалните инфекции, след тежки бактериални пневмонии, при онкопациентите, при ваксинация на имунодепресирани лица или неотговарящи на ваксинацията, както и контактните на COVID-19 и в оздравителните месеци след инфекцията.

Колко време е необходимо да продължи имуномодулацията?

Проф. Кръстев обясни, че всяко състояние с предполагаем имунен дефицит изисква различна продължителност на имуномодулиращия курс на лечение. Имуномодулацията може да трае от 1 месец до няколко години. При контактните на COVID-19 той препоръча тя да продължи в рамките на 14 дни или до поява на болестта, а след преминаване на COVID инфекцията между 1 и 3 месеца.

Относно COVID инфекцията той даде следните препоръки:

„При наличие на симптоми за заболяването веднага се обърнете към лекар. Адекватният подход за превенция и лечение на COVID-19 се състои в прилагане на комплекс от лекарства, вкл. антибиотично лечение, противовъзпалително лечение, антивирусно и имуномодулиращо лечение, антиагреганти, витамин D и др. Не се предоверявайте на широко рекламираните хранителните добавки. Те не лекуват” – добави той.

Сподели във Facebook