Здраве

14 Април 2014

2038

Петър Галев

Интегративната медицина съчетава науката и хилядолетния опит

С проф. д-р Връбка Орбецова, специалист по патобиохимия, автор на енциклопедия по интегративна медицина, разговаря Петър Галев

- Проф. Орбецова, какво представлява интегративната медицина?
- Това е едно ново и много перспективно направление през ХХІ в., защото то обединява високите постижения на официалната медицина и доказани алтернативни методи и подходи на превенция, диагностика, лечение и възстановяване, чиито корени са във вековете. Това съчетаване на научната медицина с потвърдените от хилядолетния човешки опит способи дава много по-голяма възможност не само да се борим с болестите, но и да не ги допускаме.

- Вие сте професор по научна медицина, кое лично Вас Ви провокира да обърнете внимание на алтернативните методи?
- Може би звучи малко парадоксално, че един представител на официалната медицинска наука, и то на фундаментален неин клон, какъвто е патобиохимията, обръща лице към емпиричната медицина. Но аз в научната си специалност през целия си живот навлизам в най-дълбоката същност на заболяванията, тяхната молекулна основа и виждам, че не всичко може да бъде обяснено с рационалните методи. Затова отговорите трябва да търсим и в онзи дълголетен опит, до който хората са достигнали в хода на своята еволюция. Не виждам защо трябва да слагаме граници на познанието, да вкарваме всичко в някакви предварителни представи. Много е важно да се научим комплексно да разчитаме закономерностите на природата, да използваме нейните дадености. По-древните хора са имали много по-тясна, интуитивна връзка със заобикалящата ги среда и с векове са се научили да използват за лечение вода, кал, растения, минерали, енергийно заредени местности, различни духовни практики.

- Защо много бавно и трудно тази концепция за връзка между научната и алтернативната медицина пробива в практиката и в обучението на лекарите?
- На много места по света вече в медицинските университети се преподават и различни алтернативни от днешна гледна точка методи за диагностика и лечение. Важно е младите лекари да се научат да възприемат човека, пациента в неговата цялост, като неразделно единство от физическо и духовно начало. Неслучайно Световната здравна организация също подкрепи етномедицината, като обяви, че трябва да се запазват и развиват известните и доказани традиционни методи за лечение на социалнозначимите заболявания. Свидетели сме например как преди време един от алтернативните методи – хомеопатията, беше също отхвърлян от официалната медицина, а днес почти всички лекари изписват и хомеопатични препарати. Предстои и други методи и способи да намерят своето по-широко приложение, след като науката се обърне към тях и потърси съвременно обяснение за това, което предците ни са установили по емпиричен път. Сигурна съм, че голямо приложение ще намерят ирисовата и пулсовата диагностика, които са сериозни методи, прилагани от векове на Изток. Но искам да кажа, че консерватизмът на научната медицина е до голяма степен полезен, защото така не се допускат спекулативни методи.

- Не пречат ли на интегративната медицина широко присъстващите в общественото пространство „лечители” по вестници и ТВ канали?
- За съжаление точно те създават изкривен образ на алтернативната медицина, при условие че в България действително имаме доказани, утвърдени и високоморални лечители, които са помогнали на хиляди хора. За да има реални критерии в това отношение, от години работя да се приеме закон за Неконвенционалните методи за диагностика и лечение, но до момента няма резултат. Само по законов път ще се сложи пречка пред шарлатанията, не можем да разчитаме само на Наказателния кодекс. Всеки, който смята, че има дарба да диагностицира и да лекува, но няма медицинско образование, трябва да вземе един медико-биологичен минимум и освен това способностите му да бъдат проверени и потвърдени чрез научни методи. Един закон трябва да определи изобщо кои неконвенционални методи са допустими и кой и при какви условия може да ги прилага.

- Вече излязоха първите две книги по интегративна медицина – за сърдечносъдови и за ракови заболявания. Какво предстои още?
- Планирали сме общо 10 книги и след първите две вече са готови третата и четвъртата – по бъбречни и по белодробни болести. До края на годината се надявам да излязат гастроентерология и ревматология.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96