Здраве

20 Февруари 2018

Животът днес

Според експертите не бива да лишаваме децата съвсем от сладките продукти, защото те се нуждаят от бързи въглехидрати.

Безспорен факт е, че проблемът с прекалената употреба на захар съществува по целия свят с някои разлики. В Европа и Америка е констатирано прекалено увлечение по подсладените напитки, включително газираните. Освен това въглеродният двуокис в тях понижава усещането за сладост, което увеличава количеството на напитките. В Русия обаче значителният дял в употребата на захар се пада на сладкарските изделия.

Но не бива да се стига до крайности. Децата са много подвижни и активна, затова бързите въглехидрати в нормално количество са им необходими. Качественият шоколад (препоръчително е той да е млечен, за да не се превъзбужда нервната система на децата) няма да навреди на растящия малчуган, особено, ако се занимава със спорт. Специалистите не изключват съвсем и другите сладкарски изделия, ако детето няма наднормено тегло. Напълно допустими са 10-15 грама качествени продукти.

Родителите трябва да знаят, че има периоди в живота на детето – бърз растеж, висока физическа активност, умствено натоварване, хормонални промени - когато ги тегли към сладкото. Трябва само да се подхожда разумно, да се внимава с количеството и качеството на употребяваните продукти. Забравете за газираните напитки. Натуралният сок за децата в предучилищна възраст да бъде около 150 мл на ден, а за по-големите – 150-200 мл.

Важно е децата да не свикват със сладкия вкус на храната. В никакъв случай не давайте на бебето подсладена вода. Хората се раждат с апетит за сладко, даже кърмата има сладникав вкус. Тоест природата се е погрижила бебето да има достатъчно енергия, за да расте. Също така не бива да се добавя захар в продукти, които са естествено сладки като плодовете например.

Някои родители имат лошия навик да дават нещо сладко на детето си като награда, че се е справило с някаква задача. Специалистите категорично са против използването на храната като поощрение. Така внушаваме на децата, че сладкото е нещо особено, което трябва да се заслужи.

Сподели във Facebook