Здраве

18 Ноември 2014

1326

Животът днес

Кафето предпазва от затлъстяване

Учени от университета в Джорджия откриха, че вещество, съдържащо се в големи количества в кафето, блокира донякъде увеличаването на теглото, като поддържа нормално ниво на глюкозата в кръвта и доброто здравословно състояние на черния дроб. При затлъстяване се снижава чувствителността на клетките към инсулин и в черния дроб се натрупват мазнини.

Този път учените заложили на хлорогеновата киселина при опити с лабораторни мишки и доказали, че тя потиска увеличаването на теглото, като намалява инсулиновата резистентност и натрупването на мазнини в черния дроб. Тази киселина може да се открие и в някои плодове и зеленчуци, като ябълките, доматите, слънчогледа и корените на цикорията.

Учените подчертават, че здравословната диета и редовното физическо натоварване както и преди остават най-добрият начин за отслабване. За да се постигне същият ефект с хлорогенова киселина, тя трябва да е в доста големи количества, които трудно ще се набавят от кафето.

Предишни изследвания установиха, че кафето успешно може да се бори с болестта на Алцхаймер, предпазва от рак на матката и възпаление на черния дроб. И още – снижава риска от развитие на хронични заболявания като захарния диабет втори тип и сърдечносъдови проблеми.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123