Храната трябва да бъде не само вкусна, но и здравословна. Но не са много хората, които знаят как да готвят зеленчуците, за да бъдат максимално полезни. Предлагаме им съветите на специалистите:

Пресни картофи

Всички белят картофите, но при пресните това не се препоръчва, защото в кората им се съдържа много калий, фосфор и желязо. Когато ги обелим, те стават почти безполезни. Все пак трябва да се внимава – зелените петна трябва задължително да се почистят, защото този цвят се дължи на токсичното вещество соланин.

Моркови

Най-полезни са сварени. Този начин на приготвяне увеличава количеството на бета каротин и лутеин. Тези вещества са много важни за зрението и за доброто състояние на кожата.

Зеле

Зелето е богато на фибри, затова е много здравословно. Въпреки това киселото зеле е на първо място по полезни за организма ефекти. То е особено богато на витамин С и млечна киселина, която помага да се преработят и най-тежките храни. Не случайно в немската кухня е прието надениците и месото да се консумират с кисело зеле.

Патладжани

Ако искаме да са полезни, необходимо е да ги запечем. Този начин на приготвяне ще ни гарантира максимално количество калий и по-малко нитрати. Пържените патладжани не се препоръчват от специалистите.

Овесени ядки и мюсли

Подобни продукти често се приготвят с прясно мляко, но според диетолозите трябва да го заменим с вода. Фитиновата киселина в овесените ядки и зърнените трици съчетана с калция от млякото образува смес, която стомахът не е в състояние нормално да преработи. Същото се отнася и за мюслито.

Тиква

Най-полезна в тиквата е кората ѝ. В нея има малко захар, много фибри и витамин С, калий и протеини. Ако запечете тиквата заедно с кората, вие ще получите максимална полза от нея. Добре сварена тя може да стане част от много вкусни ястия.

Домати

Повечето хора са убедени, че доматите, както и повечето зеленчуци, са най-полезни, когато ги консумират сурови. Те обаче трябва да преминат през термична обработка, за да освободят ликопена – един от най-мощните антиоксиданти. Така доматите могат да станат отлично средство срещу сърдечносъдови болести. Суровите домати също имат своите предимства, защото съдържат много витамин С.

Сподели във Facebook