Здраве

9 Септември 2014

2347

Животът днес

Как да избираме пастата за зъби

Много допитвания показват, че при избора на някаква стока хората се ориентират предимно по дизайна и цената. Когато става въпрос обаче за покупка на паста за зъби, специалистите предупреждават, че трябва да се подхожда доста по-отговорно. Причината е, че правилният избор може да реши много дентални проблеми и да предотврати заболявания и на зъбите, и на венците.

До неотдавна хората изобщо не са имали такива проблеми, тъй като пастата за зъби не е била позната. Тя е създадена през 1873 г. Въпреки това и до днес някои твърдят, че е излишна, защото четката достатъчно добре почиства зъбите. Естествено специалистите са категорично против подобни твърдения.

Пастите и четките имат различни роли в осигуряването на денталното здраве. Четката по механичен начин премахва зъбния налеп и плаката, които са първопричина за появата на кариеси. Пастата се бори с микробите и укрепва зъбния емайл, предпазващ зъбите от разрушаване. Тя може да защитава и венците. За съжаление не всички пасти оказват благотворно влияние, а някои може и да навредят.

Пасти с флуор

Това е единственият елемент, препоръчван от Световната здравна организация, който, влаган в пастите за зъби, е доказал ефективността си за профилактика на зъбния кариес. Флуорът при миенето се свързва с емайла на зъбите и образува вещество, което ги прави нечувствителни към въздействието на киселините. Друг негов плюс е, че повишава съдържанието на калций в зъбите. Пастите с флуор се препоръчват практически на всички. Изключение правят жителите на райони, в които е повишено съдържанието на флуор във водата. 

Пасти с калций

Те често се препоръчват на деца и подрастващи. Според стоматолозите обаче калцият в пастите за зъби е безполезен, защото в слюнката на човека се съдържа достатъчно натурален калций и този в пастите за зъби не се усвоява.

Пасти със сода

Те се отнасят към групата на хигиенизиращите - т.е. не съдържат компоненти за защита на зъбната повърхност. Пастите със сода добре почистват и освежават устната кухина, притежават мек избелващ ефект.

Пасти с мед и прополис

Наличието на тези добавки в някои пасти за зъби не влияе сериозно върху тяхната ефективност. Специалистите твърдят, че е малко вероятно да направят зъбите по-чисти, но всички пчелни продукти са много полезни, затова поне венците ни ще са по-здрави. 

Пасти с билки

Съдържащите се в тях биологично активни вещества имат противовъзпалително и антисептично действие, което е особено ценно за възрастните хора със заболявания на венците (гингивит или пародонтит), които обикновено се появяват след 40-годишна възраст. Пастите с билки почистват добре зъбите, намаляват кръвотечението от венците и признаците на възпаление. 

Избелващи пасти

За съжаление стоматолозите твърдят, че избелващият ефект на много от тези пасти не е доказан, а страничният им ефект не е добре изучен. Съществуват сериозни съмнения, че абразивният им ефект може да увреди емайла на зъбите. Затова специалистите препоръчват на хора със здрави зъби да не ползват такива пасти редовно, а при повишена чувствителност на зъбите въобще да се откажат от тях.

Паста, гел или прах

В състава на праха за зъби има много абразивни вещества, затова той се препоръчва на пушачи и на хора, които редовно употребяват оцветяващи напитки като кафе и чай.

Геловете не съдържат абразивни вещества, а вместо тях имат разтварящи зъбния налеп вещества (обикновено силициев диоксид), затова почистващата им способност не е особено голяма. Пасти гелове се произвеждат най-вече за деца.

Според стоматолозите обикновените пасти са оптималният избор. Те почистват добре зъбите, без да вредят на емайла. Имат и профилактичен ефект срещу заболявания на венците. (ЖЗ)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 113