Отдавна е известно, че ябълките са изключително полезни за здравето. Съществуват много сортове и всички те са богати на целулоза и фитонутриенти като кверцетин, предпазващ сърцето, и кемпферол, помагащ за по-лесното извеждане на токсините от организма. Една ябълка дневно може да понижи нивото на холестерола с 40%. Освен това те са нискокалоричен продукт.

Според специалистите обаче най-полезни за здравето ни са сезонните ябълки. През останалото време на година трябва да знаем някои правила, които ще ни помогнат да изберем тези от тях, чиято употреба ще ни гарантира най-положителен ефект и няма да ни навреди.

Размерът има значение

По-голяма ябълка не означава по-здравословна. За да бъдат големи и красиви, производителите използват различни синтетични торове. Някои от тях задържат водата в плодовете, а нейният излишък намалява количеството на хранителните вещества. Затова съветът е да избираме по-малки ябълки.

Не ги белете

В кората на ябълките се съдържат от шест до осем пъти повече антиоксиданти полифеноли, както и много други полезни вещества. Затова е добре да купуваме сортове с по-дебели кори.

Ориентирайте се към червените сортове

Цветът на тези ябълки се дължи на високото съдържание на антоциани, които са мощни антиоксиданти, подобряващи дейността на сърцето и предпазващи го от различни заболявания. Колкото по-наситен е цветът на ябълките, толкова по-добре.

Избирайте всяка ябълка внимателно

Оглеждайте всеки плод, преди да го купите. Не бива върху него да има кафяви петна. Вкъщи съхранявайте ябълките в хладилник. Учени от Германия доказаха, че именно на студено място в плодовете се запазват най-много хранителни вещества. 

Сподели във Facebook