Здраве

18 Март 2024

395

credoweb bg

Дигиталните устройства са любими на децата, но оказват влияние върху зрението им.

На какво да обърнем внимание, разказва д-р Пенка Апостолова, офталмолог в Отделението по очна хирургия и очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Различни проучвания все по-често показват, че взирането в компютърния екран, таблета, смартфона намаляват мигането с до около 50 %, посочи тя. Това от своя страна е предпоставка за сухота в очите, а в резултат се появяват симптоми като търкане на очите, дразнене, болка, зачервяване.

Друго негативно последствие е т. нар. дигитална очна умора,

която се проявява с  главоболие, напрежение в очите, трудно фокусиране.

Първите години от живота са от решаващо значение за правилното развитие на зрението. Навременната диагностика на зрителни нарушения при деца са от особено значение за предотвратяване на очни проблеми в бъдеще, припомни д-р Апостолова.

Най-честите нарушения на зрението при децата са рефракционните аномалии (далекогледство, астигматизъм, късогледство), амблиопията (мързеливо око) и кривогледството. Хубавата новина е, че въпреки все по-бързото и масово навлизане на дигиталните устройства,

проблемите при подрастващите не нарастват стръмно,

увери очният специалист.

При рефракционните нарушения, засягащи деца, се изписват диоптрични очила, които се носят постоянно. Това е особено важно, за да се постигне оптимално развитие на зрението и справяне с ежедневните зрителни изисквания при учене, игра и други дейности. За точното измерване на диоптрите се прилага разширяване на зениците с капки/ циклоплегия/, след което се прави изследване с авторефрактометър /компютърно/ и с помощта на пробни стъкла. Ако детето вече има изписани очила, е необходимо един път годишно да се извършва проследяване от очен лекар за евентуална промяна в рефракцията.

Амблиопията (мързеливо око) е един от най-големите очни проблеми в детска възраст. При това състояние образът на едното око се изключва от мозъка поради разлика в диоптричната сила на двете очи. Окото с по-лошо зрение може да остане така и дори да се отклони /кривогледство/. Характерни симптоми могат да бъдат честото мигане, плач при по-малките деца при закриване на здравото око, лош почерк при учениците, избирателна поза на главата. Най-големият недостатък е, че това състояние се коригира до около 8-9 годишна възраст под контрола на очен лекар.

За да съхраним детското зрение може да създадем редица полезни навици, каза д-р Апостолова. Един от тях е спазване на правилото 20-20-20, а именно на всеки 20 минути да се прави почивка за 20 секунди и да се гледат обекти, отдалечени на 20 метра.

Препоръчва се:

  • мониторът на компютъра да бъде наклонен леко надолу;
  • книгите и екранът на таблета, смартфона да са на нивото на очите;
  • разстояние от очите на около 30-40 см. за книга, таблет, смартфон и на 50-70 см. за монитори;
  • естественото осветление, а при изкуствена светлина – тя да не пада върху екрана и да заслепява;
  • диета богата на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба;
  • ограничаване времето за използването на тези устройства от децата и прекарване повече време навън.

Зрението на детето се нуждае от специална грижа и внимание. Ранната диагностика и профилактика на детското зрение целят да бъдат открити навреме най-честите очни заболявания в детска възраст и да бъдат лекувани според индивидуалния лечебен план на офталмолога. Опазването на детското зрение е наистина отговорна задача пред родители, учители, лекари.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook