Влечението към сладките продукти може да се превърне в истинска зависимост, от която е трудно да се избавим. Шоколадите, тортите, бонбоните и т.н. не само увеличават теглото ни, но и водят до здравословни проблеми като болести на сърдечносъдовата система.

Въпреки това специалистите не забраняват напълно употребата на десерти, но настояват да контролираме количеството на захарта, която приемаме. Как по-лесно може да стане това:

Избягвайте недоспиването

Колкото по-малко спи човек, толкова повече в организма му се изработва грелин – хормонът на глада. А това повишава апетита и съответно влечението към захарни изделия. Изследване е доказало, че ако редовно спите по-малко от 7 часа, е достатъчен само един поглед към някой десерт, за да се активизира непреодолимото желание да компенсирате ниското ниво на енергия в организма си чрез захарта.

Изучавайте състава на продуктите

Човек може да употребява ежедневно значително количество захар, без да подозира това. Причината е, че в много продукти се съдържа захар, без да са сладкиши. В някои случаи дори може да се развие зависимост към тези храни, защото, получавайки захар, мозъкът ги приема като възнаграждение.

Яжте десертите на малки порции

Експертите препоръчват да се ориентираме към малките порции, но да им се наслаждаваме дълго време. Важно е качеството, а не количеството.

Всичко сладко има алтернатива

Употребявайте продукти, които съдържат захар от натурални източници. Ако искате да подсладите киселото мляко, сложете в него плодове.

Увеличете количеството на белтъчините

За да повишите нивото на глюкоза, можете да добавите в менюто си белтъчини. Процесът на тяхното усвояване е доста по-бавен от този на въглехидратите, затова по-рядко ще ви се иска да ядете сладкиши.

Сподели във Facebook