Кафето е една от най-разпространените напитки по света, затова хората са измислили безброй начини за приготвянето му. Според специалистите обаче, ако в него сложите 1-2 парченца лимон или малко лимонов сок, вие ще разполагате с истински еликсир за здраве и дълголетие. Защо?

Повече антиоксиданти

В кафето се съдържат флавоноиди, а в лимона – витамин С. Когато се съчетаят, те осигуряват двойна защита на организма от окислителните процеси, ускоряващи преждевременното стареене и появата на хронични заболявания.

Силен имунитет

Зърната на кафето са богати на желязо, цинк и няколко витамина от групата В. Те стимулират изработването на имуноглобулини, предпазващи от вируси. Витамин С в лимона подсилва този ефект.

По-добри когнитивни функции

Кофеинът влияе положително върху главния мозък. Под негово въздействие изчезва сънливостта, повишават се работоспособността, концентрацията и паметта. Активните вещества в лимоновия сок имат подобно, макар и не толкова изразено тонизиращо действие. В комбинация с кафето ефектът е още по-голям.

По-ниско тегло

Кофеинът заедно с лимона повишават физическата издръжливост и ускоряват метаболизма. Но ако седите на дивана, няма да постигнете желания резултат. Напитката действа в комбинация с правилно хранене и редовни тренировки.

Сподели във Facebook