• Ваксиниране! В България това се смята за излишно. Но нали не смятаме, че британци, германци, французи и швейцарци са по-глупави от нас или по-малко си ценят здравето и живота, та се ваксинират масово. Особено рисковите групи: деца, старци и хронично болни. Но вече за ваксина е късно, защото сме в разгара на епидемията, а тялото има нужда от поне 3-4 седмици, за да изгради имунен отговор срещу конкретните сезонни щамове, включени във ваксините.
  • Строга лична хигиена по време на грипна вълна – често миене на ръцете с вода и сапун, особено след ползване на транспорта и излизане навън. Носене на маска в многолюдни места – магазини, офиси и др., както и в аптеки, поликлиники и болници. Избягване на контакти с видимо болни хора. За рискови пациенти се препоръчва профилактичен прием на специфичните лекарства за лечение на грип, но в по-ниски от терапевтичните дози за по-дълъг период от време.
  • При първите симптоми на заболяване с треска и висока температура, особено по време на епидемия, трябва да започне лечение с противогрипен химиопрепарат, без да се изпада в колебание дали болестта е грип или не. Вероятността да е грип е огромна. В България има дълъг успешен опит в приложението на Ремантадин. Това лекарство е изключително ефективно, ако се започне до 48 ч след началото на заболяването. Употребата на антибиотик в първия ден на грипа е напълно излишна!
  • Почивка на легло, лека храна, прием на течности със стайна температура. При принципно увредени хора, ако след първите 24-48 часа от противогрипното лечение не настъпи подобрение, е по-добре да се посети болнично заведение. Същото важи и за малките деца!
  • Всяка негативна промяна в състоянието в следващите дни изисква консултация. Тревожни симптоми са: преминаване на кашлицата в постоянна, мъчителна с отхрачване на гнойни секрети; засилване на отпадналостта, отказ от храна и течности; замъглено съзнание, повръщане „на фонтан“, болка при повдигане на главата от възглавницата; аритмия, задух, болки в гръдния кош; мътна урина и/или кръв в урината, болки в бъбреците.                                            
  • Защо грипът е различен от обичайните настинки, ринити и фарингити - четете в брой 2 на хартиеното издание на в."Животът днес"
Сподели във Facebook