Изданието Telegraph публикува съветите на учени от Британския кардиологичен фонд (BHF), които ще помогнат на хората да запазят доброто състояние на сърдечносъдовата си система. Какво препоръчват експертите:

След 40-те строг контрол на теглото и кръвното налягане

Според учените от BHF хората, които са стигнали 40-те, трябва особено внимателно да следят здравословното си състояние, защото на тази възраст много от рисковите фактори на сърдечните пристъпи и инсулта нямат ярко изразени симптоми. Затова 40-годишните е необходимо редовно да контролират теглото си, кръвното си налягане и нивото на холестерола.

Намаляване на алкохола

Британските специалисти съветват: за да се избегнат сърдечносъдовите болести трябва да се намали количеството на употребявания алкохол, а най-добре е въобще да се изключи. Алкохолът в умерени количества разрежда кръвта, затова има данни, че помага на сърдечносъдовата дейност. Въпреки това учените смятат, че спиртните напитки в умерени количества не са толкова полезни колкото физическите упражнения.

Борба със затлъстяването, диабета и обездвижването

Изследване на Британския кардиологичен фонд доказа, че затлъстяването, диабетът и обездвижването са основни причини за ръста на смъртността от сърдечносъдови заболявания на възраст до 65 години.

За предотвратяване на кардиологичните проблеми учените съветват още:

  • отказ от пушене
  • балансирано хранене – максимално близко до Средиземноморската диета
  • редовни изследвания, включително ЕКГ, независимо от възрастта
  • спорт не по-малко от 150 минути на седмица.
Сподели във Facebook