Здраве

30 Септември 2019

Животът днес

В началото на всяка учебна година натоварването върху организма на децата започва да се увеличава. Зрението им също е подложено на по-висок риск от увреждане. Според статистиката всеки десети първокласник не вижда добре. А от завършващите училище 70% имат проблеми със зрението.

Затова офталмолозите са сериозно разтревожени и предлагат няколко съвета, които биха помогнали да се запази зрението на учениците в добро състояние.

1. Не претоварвайте децата

Не ги записвайте в прекалено много курсове. Най-добрата защита от преумора е смяната на физическата с умствена активност.

2. Осигурете им добър сън

Учениците от горните класове трябва да спят не по-малко от 8 часа. Първокласниците се нуждаят от 9,5-10 часа сън през нощта и 1,5 часа през деня. Липсата на пълноценен отдих води не само до проблеми със зрението, а и до изтощаване на нервната система.

3. Повече разходки през деня

Резултатите от изследвания показват, че естественото осветление влияе положително върху очите. Затова колкото повече детето е навън, толкова по-добре за зрението му. Според специалистите от Световната здравна организация децата трябва да прекарват на чист въздух не по-малко от два часа на ден.

4. Погрижете се за правилното осветление

Поставете в стаята на ученика светодиодни лампи. Те влияят най-добре на очите.

5. Изберете подходящо бюро

Височината на бюрото и на стола трябва да съответстват на ръста на детето. Повърхността на работното му място трябва да е матова. Полираното бюро блести и вреди на зрението.

6. Не забравяйте за витамините

Върху зрението благотворно влияят вещества като лутеин и зеаксин, витамините А, С и Е, микроелементите цинк и селен, както и екстракт от боровинки.

7. Намалете времето, което детето прекарва с електронните устройства

Специалистите разрешават на учениците в началните и средни класове да използват електронните устройства по половин час два пъти на ден, а по-големите – по един час сутрин и вечер. Всички устройства излъчват вредния син спектър на светлината, който предизвиква зачервяване и възпаление на очите. Голяма е вероятността децата да развият и т.нар. синдром на сухото око.

Сподели във Facebook