Здраве

13 Януари 2010

3229

Животът днес

Как да помним по-лесно, повече и за по-дълго

Проф. Игор Матюгин е виден руски психолог, доктор на педагогическите науки. Във Варна ще демонстрира методите си за развитие на паметта. Той ще проведе два тренинга – 3-дневен за възрастни, които имат ръководни функции, но работят на ръба на психическите си сили, и за ученици от елитни училища.
Професорът твърди, че паметта подлежи на развитие, а възможностите й поне от гледна точка на съвременния човек са неограничени. От 1989 г. досега той е обучил над 4000 експерти от цял свят.Автор е на бестселърите „Тактилна памет” и „Ейдетика”, издадени в тираж над 2 милиона, които все още не са преведени на български. Разработва и серия от обучителни DVD програми - „Суперпамет”, „Малкият гений”, „Бързо четене и мнемотехника”, които са особено предпочитани сред по-младите хора.

- Проф. Матюгин, каква е целта на тренингите, които ще проведете тук?
- Топ експертите и мениджърите само за няколко дни ще се запознаят с  методите за развитие на паметта, за да успеят да увеличат капацитета й двойно. Специалистите, които изследват тази функция на мозъка, твърдят, че днешният човек използва едва 10% от потенциала си. И наистина, на всеки 10 години информацията в нашия социум се обновява и удвоява. Същевременно нищо не правим, за да развием паметта си, и тя е на нивото, което хората са имали в... каменната ера. В тренинга за отличници ще науча децата как да помнят стихове, проза, дати, цифри. Ще им дам алгоритъм, по който бързо да подготвят домашните и уроците си, и това ще им позволи да повишат вниманието си в училище. В крайна сметка децата, ако си поставят за цел, ще могат да учат по 100 чужди думи на ден.

- Кои са митовете за паметта?
- Не е вярно, че който се е родил с лоша памет, цял живот трябва да живее с даденото му качество. Тя наистина може да се развива, и то в различни посоки. Може да се научите да помните цифри, да развиете асоциативните си умения за помнене и по-лесно да усвоявате чужди езици. Заблуда е теорията, че колкото повече натоварвате паметта, толкова повече я развивате. Ще ви дам прост пример. Когато бях дете, имах много лоша памет. Тогава баща ми ме накара всеки ден да си избирам от географската карта по десет града и да ги запомням. Така и направих. След няколко дни установих, че наистина научавам новите десет имена, но забравям първите десет, учени преди време. Така че този метод не върши работа.

- Какво всъщност представлява методът за развитие на паметта?
- Още от древността, от Гърция ако щете, са прилагани най-различни методи за по-лесно запомняне. В училищата ги опростихме и превърнахме в игри, така че децата да ги усвоят по-лесно и заниманията да са им по-забавни. Например серия от десет движения с ръце може много лесно да се възпроизведе, ако си измислите някаква история. Така всяко действие ще го свързвате с ключов момент от историята и няма да имате проблем. Обратното също е валидно и то служи много добре на актьорите. За да научат по-лесно текстовете си, те жестикулират. Интересен е методът на Цицерон. За да запомня речите си, той се разхождал в своята стая и свързвал отделни моменти от текста с предметите, които го заобикалят. Дали и вие ще се разхождате в стаята си, или пък ще си създадете виртуална такава, ще е от полза.

Цялото интервю четете в www.health.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88