Здраве

27 Април 2015

3430

Животът днес

Как да предпазим кучето и котето от опасните кърлежи и бълхи

Стопля се и идва времето на бълхите и кърлежите. И ако не искате да си имате проблеми с домашния любимец, да внесете чрез него проблем и в дома си, да застрашите и децата, и себе си, време е за първите профилактични действия срещу опасните кръвосмучещи и болестите, пренасяни от тях.

Кърлежите са много неприятна напаст, могат да причинят на животните сериозни дерматити, алергии, анемия, пренасят опасни заразни заболявания.  

Лаймската болест (борелиоза) се предизвиква от бактерия, пренасяна от  кърлежи. Кучето вдига висока температура, има влошен апетит, подути и увеличени лимфни възли, понякога и болки в ставите. Възможни са сърдечни, неврологични и бъбречни усложнения, често смъртоносни.      

Бабезиозата се носи от протозой, размножаващ се в кръвните клетки на кучетата. Острата форма е най-вече при млади кучета.  Животните имат силна умора с учестен пулс и дишане, не се хранят и имат диария. Оздравяването е бавно, често с рецидиви.  

Ерлихиозата предизвиква силна диария и повръщане, обезводняване. Фекалиите са с неприятна миризма, оранжев цвят, водниста консистенция, с кръв и слуз. Кучетата отказват храна, телесната температура не се повишава.Хемотрофната микоплазмоза е известна като котешка инфекциозна анемия. Тя е остра или хронична кръвна инфекция, протича с тежка хемолитична анемия. Котетата вдигат температура до 41 °C, стават летаргични, слаби, иктерични със задух. Болестта се предава и на кучета.

 Ветеринарната медицина днес предлага богато изобилие от защитни препарати под формата на „спот-он“ пипети и хапчета, вече и противопаразитна таблетка срещу всички видове локални и тропически паразити, която е ефективна и за заболяванията, предавани с комари и мушици, като изключително опасната дирофилариоза - развитие на червеи в сърцето на кучето, и телазиозата (червей в очите). Важно е навреме да започнем да третираме домашните любимци със защитните препарати, така че козината им да отблъсква ектопаразитите, да парира и убива развитието им във всички стадии - яйца, ларви и какавиди.

Широкоизползваните дълги години каишки, пудри и други продукти са краткосрочно и етапно решение. Днес те са изместени от актуални препарати за нанасяне с пипета върху кожата, която ги абсорбира и гарантира дълъг депо ефект най-малко за месец. Те са и лесно достъпни - във ветеринарни клиники и аптеки, в масовите зоомагазини. От ветеринарния си лекар можете да получи  индивидуален съвет за най-добрата и ефективна защита за възрастта и породата на животното. Добре е да не се забравя и друго – че парите за превенция биха били далеч по-малко от тези за евентуално лечение.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143