Здраве

31 Май 2023

568

credoweb bg

Главоболието е най-честото оплакване, което хората изпитват през живота си. За щастие, обикновено неразположението е преходно, дължи се на временни фактори. Понякога (в около 10% от случаите) то може да е признак на сериозен здравословен проблем, свързан с мозъка, съдовете, мускулите на главата и др.

Има над 100 видове и подвидове главоболие. Различни са и произходът, и начините, по които протичат. Човек не може сам да определи типа, от който страда, добре е да се обърне към лекар, ако болката е постоянна или се появява често, за да му бъде изготвена точна терапевтична стратегия.

Най-общо главоболието се дели на първично (тук спадат мигрената, клъстерното и тензионното главоболие) и вторично (вследствие на заболяване, инфекция, травма и т.н.).

Какво е мигрена?

Когато повечето хора чуят термина мигрена, обикновено се сещат за силно главоболие. Но главоболието е само един от симптомите на мигрената и при нея то е по-специфично.

  • Протича на пристъпи, които при някои пациенти се повтарят с различна периодичност.
  • Болката е пулсираща, като обхваща и челюстта, слепоочията или зоната зад очите. Оплакванията обикновено се разгръщат в едната половина на главата. При физическо усилие неприятните усещания се засилват.
  • Характерни са още гадене, повишена чувствителност към светлина, звук или миризми, замаяност, силна умора, липса на апетит.
  • При някои хора има смущения във възприятията, появява се аура.

Жените страдат 3 пъти по-често от мъжете от мигрена.

Какво я провокира?

  • Хормонални промени – много жени получават силно главоболие около цикъла си, докато са бременни или са в овулация. Симптомите могат също да бъдат свързани с менопаузата, употреба на хормонална контрацепция или хормонална заместителна терапия (за балансиране нивата на естроген и прогестерон).
  • Стрес;
  • Някои храни и напитки (отлежало сирене, алкохол, шоколад, нитрати);
  • Промени във времето;
  • Силен шум, острa миризма, ярка светлина;
  • Тютюнопушене;
  • Някои лекарства (например съдоразширяващи);
  • Нарушен ритъм на бодърстване и сън – късно лягане, ранно ставане.

Има ли лек?

На първо място трябва да се избягват факторите, които водят до появата на мигренозен пристъп. Иначе лек за мигрената няма, но има редица медикаменти, които могат да помогнат за намаляване на оплакванията.

Такива са:

  • болкоуспокояващите – включително лекарства без рецепта.

Подходящи за облекчаване на главоболието (включително мигренозното) са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен например „Долорен“.

Препоръчителния прием за възрастни и деца над 12 години е 200-400 mg еднократна доза, като максималната дневна доза е 1200 mg. Болката се повлиява бързо.

Ако не сте сигурни дали можете да приемате ибупрофен заедно с други лекарства или ако сте бременни, най-добре се консултирайте със специалист.

  • При по-тежки пристъпи лекарят може да предпише и други лекарства включително и за облекчаване на чувството за гадене и повръщане.

Спазвайте тези съвети и бързо ще се почувствате по-добре

Опитайте със студен компрес

Ако имате мигрена, поставете студен компрес на челото си. Кубчета лед, увити в кърпа, торба със замразени зеленчуци или дори студен душ може да облекчи болката.

Намалете светлините

Ярката светлина, дори от екрана на вашия компютър, може да причини мигренозно главоболие. Ако сте склонни към такова, покрийте прозорците си с плътни завеси през деня. Носете слънчеви очила на открито. Минимизирайте появата на отблясъци върху компютъра.

Опитайте се да не дъвчете

Редовното дъвчене на дъвка може да нарани не само челюстта, но и да предизвика главоболие. Същото важи и за гризането на ноктите, хапането на устните, на вътрешната страна на бузите или на предмети като химикали и моливи например. Избягвайте хрупкави и лепкави продукти, приемайте храните на малки хапки. Ако скърцате със зъби през нощта, попитайте вашия стоматолог как да се предпазите.

Пийте много течности

Дехидратацията може да причини главоболие или да го влоши.

Спрете цигарите

Ограничете кофеина

Движете се повече

Сънят е важен

Недоспиването може да отключи главоболие, но и прекаленото спане също.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook