Здраве

7 Декември 2023

751

credoweb bg

Ради Бичева е кулинарен блогър, биолог по образование, със задълбочен интерес по темите хранене при инсулинова резистентност (ИР) и диабет. Самата тя е направила промяна в хранителните си навици, за да избегне развитие на заболяването. 

Ето какво споделя:

Аз не изключвам нито една хранителна група от храненето си. В нито един момент не съм се изкушавала да залитна по твърде рестриктивни диети и модерни режими, както и да гладувам.

Всичко, което правех и правя се базира на изследване на собственото ми тяло, връщане към качествената и домашно приготвена храна, доколкото това е възможно в големия град, съчетано с периодичен лаболаторен контрол и ежедневен домашен.

Имат ли място въглехидратите в едно диабетно хранене?

Разбира се, казва кулинарният блогър и обяснява:

Важно е да знаем кои въглехидрати, колко, както и в какъв ред да приемаме, обяснява Ради Бичева и споделя личния си опит:

Чувството за глад идва точно от консумацията на прекалени количества бързи въглехидрати (каквито има в банички, понички, козунак и др. тестени закуски, в традиционните български закуски – пържени филийки, мекици, попара, кус – кус и т.н.). При консумацията им кръвната захар се покачва бързо и рязко и също толкова бързо може да спадне, понякога до хипогликемични нива, което води до сигнал за тялото: „Отново съм гладен!“ и всичко започва отначало.

Аз замених бързите въглехидрати с бавни, споделя личния си опит Ради Бичева. Всички сме чували от лекуващите ни лекари за храните с висок гликемичен индекс и висок гликемичен товар. Какво ще рече това? Изключих бялото брашно от менюто си. Вместо него сама приготвям хляба си с квас и пълнозърнести брашна. Ако нямате възможност да правите това, вариант е да избирате пълнозърнест хляб от магазинната мрежа, без консерванти и с минимални допълнителни съставки. Четете етикетите и пазарувайте внимателно и информирано. Хлябът при мен е сведен до минимум.

Стремя се в чинията ми да има бавни въглехидрати (те са с най – голямо количество във всяка моя чиния), които си набавям от пресни и сезонни зеленчуци, достатъчно протеин (месо, риба, яйца) и полезни мазнини (зехтин, краве масло, пречистено масло – Гхи, косова мазнина без аромат, авокадо). Консумирам хляб само на закуска, в малки количества и не всеки ден.

ВАЖНО: Не забравяйте, че всеки хранителен режим трябва да консултирате с лекуващия си лекар. Той най-добре ще ви ориентира за количеството, съобразно текущото ви състояние и придружаващи нарушения/заболявания.

Как би изглеждала една моя закуска – тънка филийка пълнозърнест хляб  с лютеница (която не съдържа захар), хумус, котидж сирене, скир (високопротеинов млечен продукт, който се открива в почти всички хранителни магазини), варено яйце плюс пресни зеленчуци. Друг вариант е различни видове „фритати“ със зеленчуци или палачинки от безглутенови брашна, гарнирани с пресни боровинки, както и овсена закуска с чия семена – приготвям от вечерта с кисело мляко и сутринта само гарнирам с боровинки или зелени ябълки с малко цейлонска канела.

Да ядем ли сладко и как? Вижте отговора >>>

Сподели във Facebook