Здраве

21 Октомври 2019

930

Животът днес

Теглото на съвременните деца продължава да расте с тревожни темпове. Основната причина за това е дисбалансът на енергията – когато човек консумира повече калории, отколкото може да изразходва. Затлъстяването обаче не е просто дефект на външността, а платформа за появата на  опасни заболявания: хипертония, дислипидемия, захарен диабет. Според диетолозите правилата, които помагат да се избегне проблемът при децата, са прости:

Гответе сами

Създайте вкусна алтернатива на бързите храни, които съдържат много трансмазнини и сол. Те са опасни както за фигурата, така и за сърдечносъдовата система. Предлагайте на детето вкусна и разнообразна храна, съдържаща всички необходими за правилното му развитие вещества. Не забравяйте пресните плодове и зеленчуци.

Създайте традиция на семейните обеди и вечери

Този навик ще намали апетита на децата към бургерите и другите фаст фууд продукти, които са основна причина за наднорменото тегло.

Не хранете децата насила

Когато детето е на около годинка и половина и започне да държи лъжица, то трябва да се храни самостоятелно. Когато родителите правят това вместо него, те често гледат то да изяде всичко в чинията. Това обаче е вредно, защото се нарушава връзката между стомаха и мозъка, а детето няма да знае кога се е наситило.

Не позволявайте хранене пред телевизора или компютъра

По същата причина като храненето насила този навик води до затлъстяване.

Не купувайте подсладени напитки

Готовите плодови и газирани сокове съдържат много захар, която е директен път към наднорменото тегло. Както и към много здравословни проблеми.

Намалете размера на порциите

Не препълвайте чинията на детето. Максималната енергийна стойност на менюто на дете на 1-2 годинки е 1600 кал., на 3-5 г. – 1800 кал., на 5-7 г. – 2000 кал.

Мотивирайте детето да се движи

Всяко дете до 4-годишна възраст трябва 3 часа на ден да прекарва в активни игри. Учениците се нуждаят от не по-малко от 1 час на ден сериозно натоварване. Необходимо е и колкото може повече да ходят пеша (12 хиляди крачки на ден) и да се движат на свеж въздух.

Следете за режима на детето

Недоспиването може да потисне имунитета и да намали когнитивните способности, както и да доведе до затлъстяване. Количеството сън, необходимо на всеки човек, е индивидуално. Режимът обаче трябва строго да се спазва, да се ляга и става по едно и също време, независимо дали в делнични или в почивни дни.

Сподели във Facebook