Здраве

3 Април 2018

credoweb bg

Д-р Красимир Хаджилазов е специалист по ендокринология и болести на обмяната в клиниката по ендокринология във Военно-медицинска академия в София. В профила си в социалната мрежа за здраве, специалистът дава някои практически съвети, които ще ни позволят да спазим Великденските кулинарни традиции и същевременно да избегнем рисковете за теглото и здравето.

По канон Великден се чества в 3 поредни дни, през които масата е отрупана с голямо количество и доста калорична храна - топъл козунак, шарени варени яйца, печено агнешко месо, зелени салати.  Това носи риск не само от напълняване, но е сериозна предпоставка за покачване стойностите на кръвната захар и холестерола, които са особено важни за хората със захарен диабет и дислипидемия.

Как да се насладим на всички Великденски вкусотии, без да пострада нашето здраве 

Преди да разгледаме традиционните за празника продукти и тяхното влияние върху нашия организъм, трябва да отбележим,  че Великден се предшества от 40 дни стриктно постене, при което не се консумират  месо и млечни продукти. От физиологична  гледна точка постът оказва благотворно влияние най-вече по отношение стойностите на липидите и креатинина в кръвта. Тяхното намаление помага за подобрение на мастния профил и за евентуална редукция на телесното тегло, а също така понижава обременяването на бъбреците с белтъчини. Чрез постите организмът се пречиства и от съдържащите се в месните продукти множество хормонални стимулиращи препарати, антибиотици и куп консерванти, оцветители и ,,Е-та“. По време на пост необходимите за човешкия организъм витамини и микроелементи  се набавят от консумиране на разнообразни растителни източници - леща, грах, боб, както умерени количества соя, хляб и други брашнени изделия. Именно с  тестото обаче трябва много да се внимава (особено диабетиците), тъй като може да покачи стойностите на кръвната захар.

Всичко по темата и как да консумираме великденски яйца и козунак, прочетете в профила на специалиста в CredoWeb:

Кликнете върху снимката, за да прочетете съветите на д-р Хаджилазов в CredoWeb

 

Сподели във Facebook