Здраве

6 Октомври 2017

Животът днес

Кръвоносните съдове богат да бъдат защитени от развитието на атеросклероза с помощта на по-големи количества калий, който се съдържа в авокадото и бананите. Това съобщи американският учен Пол Сандърс в статия, публикувана в списание JCI Insight.

„Ние успяхме съвсем сигурно да докажем, че количествата калий, които се съдържат в менюто, съществено влияят върху скоростта на втвърдяване на кръвоносните съдове на лабораторни мишки, склонни към развитие на атеросклероза, и как ниската му концентрация ускорява този процес“, твърди ученият.

Според статистиката на Световната здравна организация атеросклерозата и съпътстващите я сърдечносъдови заболявания са една от главните причини за инфарктите и свързаните с тях фатални случаи в повечето страни по света. Тези заболявания започват с натрупването на холестеролови плаки върху стените на кръвоносните съдове.

Отново американски специалисти установиха още предимства на авокадото и бананите, като към тях добавиха и фурмите. Според учените тези плодове влияят положително върху мъжката потентност, както и върху цялото здравословно състояние на силния пол. Причината е, че авокадото е богато на белтъчини, витамин А, калий и важни аминокиселини. По своята калоричност този плод може да замени месото. Бананите също съдържат много калий, както вече отбелязахме. А ако се смесят с орехи, може да се получи мощен афродизиак. Що се отнася до фурмите, тези плодове помагат за пречистването на кръвта и стимулират изработването на сперма.

Сподели във Facebook