Комарите в повечето случаи не са опасни, но сърбежът, който предизвикват, принуждава хората от векове да търсят начини да се спасят от неприятните насекоми. Понякога обаче комарите могат да пренасят изключително опасни болести. Затова учените не престават да търсят изход за справяне с един от най-неприятните проблеми на летния сезон.

Професорът по биология Имо Хансен от университета в Ню Мексико, САЩ, провел няколко изследвания, за да проучи безопасността и ефективността на редица репеленти срещу комари. Той установил, че препаратите, които имат в състава си диетилтолуамид, са най-подходящи в битката с досадните и опасни насекоми. Ако неговото съдържание е 25% и повече, то вие ще бъдете защитени от комарите в продължение на 6-8 часа. Ако веществото е под 25%, е необходимо да се използва на всеки 2-3 часа. Освен това професорът забелязал, че етеричното масло на лимоновия евкалипт също ефективно гони комарите.

Успехът в битката с тях зависи и от дрехите, твърдят експерти. Те препоръчват да носим памучни плътно тъкани облекла. Насекомите ги привличат и тъмните цветове.

Сподели във Facebook