Здраве

10 Октомври 2022

credoweb bg

Обща изразена отпадналост е симптом, за който повечето пациенти със SARS COV-2 съобщават. Това е така, защото вирусът засяга съдовия ендотел, като обхваща съдовете в целия организъм и причинява микротромбози, включително в синусоидите, води до главоболие и до особено тежка астеноадинамия. Има също така съобщения за негативно влияние върху холангиоцидите, затова може да се появят проблеми с черния дроб или чревни оплаквания, съпроводени с диарийни изхождания. В тази връзка се търсят възможности по какъв начин да се ускори възстановяването и да се облекчи възпалението на съдовата стена.

Специалисти имат положителен опит с използването на препарата Амбинор Енерджи по време и след коронавирусна инфекция. Д-р Камен Данов, началник на Отделението по Гастроентерология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, го препоръчва за по-добро възстановяване на пациенти след COVID.

„Основен медиатор в съдовата стена е азотният оксид (NO), който има изключително сериозни регулаторни механизми. Негови донори са аргинин и аспартат – аминокиселини, които в своя метаболизъм предизвикват отделянето му и биха могли да повлияят на процесите на възпаление на ендотела във всички органи“, казва д-р Данов.

Комбинацията от двете съставки има тонизиращ ефект и затова често се използва от спортистите. Това обаче се оказва полезно и при пациентите, преболедували от COVID, тъй като тяхното основно оплакване е умора. При тях се наблюдава тежка астеноаденамия месеци след острата инфекция. Ето защо комбинацията от аргинин и аспартат се препоръчва при такива случаи за по-бързото възстановяване на организма. Друг плюс тук е, че артериалното налягане не се повлиява, за разлика от нитропрепаратите, които имат сходна функция, но биха задълбочили астеноаденамията.

„Когато целим едновременно покачване на реактивността на организма, на активността и на субективното чувство за енергичност у пациента, използваме Амбинор. В същото време повлияваме на потенциалния васкулит и естествено пневмонит в белия дроб“, казва д-р Данов.

За какво още може да се използва Амбинор Енерджи?

Препаратът Амбинор Енерджи е уникална комбинация от четири важни за организма съставки - Аргинин аспартат, Магнезий, Витамин В6 и Биотин. Освен за възстановяване след прекаран COVID той помага за:

  • Повишаване на жизнения тонус;
  • Преодоляване на физическа умора след натоварване и активен спорт;
  • Преодоляване на психическа умора при стрес, пътуване и натоварване в работата;
  • Повишаване на концентрацията и способността за запаметяване на информация, особено по време на изпити, сесии;
  • Преодоляване на отпадналост и умора, свързана със сърдечно-съдови, неврологични и други заболявания.

Подходящ е за възрастни и деца над 14-годишна възраст, като препоръчителната дневна доза е 1 ампула, 1-2 пъти дневно. Може да се разтваря във вода и сок.

Амбинор Енерджи може да бъде приеман и от диабетици, тъй като съдържа подсладител.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook