Здраве

30 Декември 2021

Животът днес

Преболедувалите от COVID-19 в повечето случаи бързат да се върнат към обичайния си начин на живот, но забравят, че организмът им все още не се е възстановил напълно. Последиците обаче могат да бъдат неприятни и да се стигне до т.нар. „дълъг ковид“.

Според специалистите това може да се избегне с помощта на правилното хранене. Какви са основните правила сред прекаран COVID-19:  

Витамин D

Той изключително необходим през зимния период поради недостига на слънчева светлина. Витамин D е много важен за имунната система и особено при възстановяване след прекаран коронавирус. Резултатите от изследване, публикувани в престижното списание The Lancet, показали, че профилактичният прием на витамин D намалява с 22% риска от развитието на дихателни инфекции и значително повишава общите защитни функции на организма. Нормализирането на нивото на този витамин може да спре опадването на косата, което е честа последица от коронавируса. Причината е, че витамин D отговаря за усвояването на калция, който е основният скрепващ материал в структурата на косъма.

Полезни мастни киселини

На първо място е омега-3. Тя подобрява усвояването на витамин D, поддържа нормалната дейност на мастните жлези. Доказано е, че приемът на омега-3 укрепва сърдечносъдовата система, което е особено важно за хора, страдащи от задух, тахикардия или проблеми с кръвното налягане след прекаран COVID-19. 

Магнезий и витамин B6

Според изследване, публикувано в The Lancet, коронавирусът влияе негативно върху когнитивните способности. Магнезият в комбинация с витамин В6 помага да се укрепи нервната система, да се намали нервното напрежение, което често пречи на концентрацията и на интелектуалния труд. Коригира в положителна посока и режима на сън и бодърстване.

Фибри и пробиотици

Те възстановяват микрофлората на стомашно-чревния тракт, чието състояние е влошено след приема на лекарства и особено на антибиотици. Фибрите и пробиотиците увеличават броя на полезните бактерии. Това подобрява имунитета, извежда токсините от тялото и унищожава значителна част от патогените, попаднали в организма.

Повече белтъчини и по-малко захар

Това е един от универсалните принципи на здравословното хранене, но при възстановяване от коронавируса е особено актуален. Храните, богати на захар, повишават риска от възпаления и са потенциален носител на патогени, на вредни бактерии и вируси.

А белтъчините са строителния материал не само за мускулите, но и за антителата, които блокират активността на причинителите на различни заболявания и ги извеждат от организма.

Сподели във Facebook