Здраве

14 Април 2014

1988

Животът днес

Как да си помогнем със здравна застраховка?

Д-р Таня Янакиева, МЦ София 2000, съветва:

Профилактичните АГ прегледи са много важни за здравето на всяка жена. Изисквам ги ежегодно при редовен полов живот, иначе и при по-ранна възраст, могат да се правят и по-рядко. Разумна предпазна мярка е и цитонамазката - неболезнена процедура за откриване рак на шийката на матката. Много са опциите за ранна диагноза на всяко гинекологично заболяване и колкото по-рано бъде установено, толкова по-бързо и резултатно може да бъде отстранено. Много специализирани АГ екипи предлагат надеждна диагностика и при репродуктивни проблеми, пакети подготвителни процедури при евентуална необходимост от ин витро и др.

За всичко това всяка жена може да се осигури и с допълнителна здравна застраховка, като тази застраховка ще й гарантира спокойствието и при бременност. Дойде ли това събитие, редовните консултации са задължителни. Вашият акушер-гинеколог е от помощ при определянето на вероятния термин на раждането и снемането на анамнеза за рискови фактори, до проследяването на движенията и сърдечните тонове на бебето (NST) и положението му преди раждането. Той назначава и определяне на кръвна група и Rh фактор, извършва биохимичен скрининг за оценка на риска от синдром на Даун и т.н.   

При наличието на партньор - специализиран здравен фонд – застраховател, всяка жена и всяко семейство могат да се справят във всяка от изброените ситуации по-бързо, по-лесно, по-качествено, по-резултатно и по-евтино от предлаганото „по каналния ред”.

Виктория Сергиева, пациент, разказва за своя опит :

Има стандартни застраховки, валидни за година, които включват различни пакети в комбинация по избор. Два от тях влизат задължително в застраховките „Извънболнична медицинска помощ“ и „Болнична помощ“, а избираеми са профилактиката, „Възстановяване на разходи (за лекарствени и помощни средства)“, „Допълнителни услуги“, включително наблюдение на бременност и раждане, избор на екип и др.  
                                                                                                                                 
При схема с абонамент здравни услуги се ползват само в здравните заведения с договор със застрахователя. Срещу личната карта по застраховката фондът ви плаща услугите. Аз избрах друго – да си плащам сама услугите, след което застрахователят ми възстановява всичко, защото така ползвам и болници извън списъка на застрахователя. Като цяло осигуровката ми пести страшно много време, знаете иначе какво е по веригата общопрактикуващ лекар – специалист – водещ специалист, гарантиран е и бързият достъп до всяка диагностична или лечебна апаратура, а и дума не може да става някой да ти търси още пари „под масата”.                                                                               

                  
                                                                                                                                                                                                                           

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96