Здраве

27 Април 2015

1707

Животът днес

Как една капка кръв може да донесе милиарди

Една от 100-те най-влиятелни личности в света, заела достойно място в последната класация на списание “Тайм” за тази година, е Елизабет Холмс. Тя е поставена сред такива имена като Бил Гейтс и Стив Джобс. Също както основателят на „Майкрософт“ искаше на всяко бюро да има компютър, амбицията на Холмс е във всяка дрогерия да има кръвен тест.

Нейната компания Theranos е открила начин за безболезнен, лесен и най-вече много евтин кръвен тест, при който се взима кръв, без да се дупчи вената с игла. „Създадохме миниатюрни тръбички, които наричаме нанотръбички и които заместват традиционните, с които се взима кръв от вената на ръката. Всичките тестове се правят от една малка капка кръв от пръста“, казва за изобретението си Холмс.

Телевизия CBS коментира, че това откритие е от голямо значение за медицинската индустрия и то е направило Холмс най-младата милиардерка в света, постигнала всичко със собствени усилия.

Холмс е разполагала с малко средства, предвидени за нейното образование. „Работя през цялото време - казва тя. - В офиса съм от сутрин до късно вечер.“ На 19 години Елизабет напуска университета Станфорд с парите, предвидени за таксите за обучение, и с една голяма идея в главата си. Сега, на 31 години, е най-младата милиардерка в света.

„Това не е от значение за мен - споделя Холмс. - Важното е как се справяме със задачата да направим живота на хората по-добър и затова работя по този начин и обичам толкова това, с което се занимавам.“ Холмс управлява биотехнологичната компания Theranos, която основава през 2003 година. Ще я видите облечена или с черно поло, или в бяла престилка в лабораторията, работейки върху високотехнологичния кръвен тест - вместо игла във вената леко бодване в пръста. „Това е по-бърза и по-евтина алтернатива на една процедура, която от десетилетия не се е променила“, посочва Холмс.

Theranos влиза в партньорство с веригата от дрогерии Walgreens за построяването на хиляди уелнес центрове, които ще предлагат директно на клиентите пакет от кръвни тестове – от тест за рак до тест за холестерол. Холмс подчертава, че всеки тест ще има нищожна цена в сравнение с цените на здравната каса.

Някои критици смятат, че методът на Theranos не взима достатъчно кръв, за да направи всички изследвания, за които компанията твърди, че ще прави. Изказва се и загриженост, че резултатите от теста се дават на пациентите без присъствие на лекар.

„Естествено винаги когато се създаде нещо ново, изникват въпроси. За мен това е знак, че е постигнато нещо революционно“, отговаря на скептиците Холмс. Засега нейните тестове не се  продават навсякъде, но младата откривателка съобщи, че работи много усилено, за да ги внедри във всички щати.

Въпреки всичко компанията на Елизабет Холмс сега се оценява на почти 10 милиарда долара.

Нейният продукт може да промени медицинската индустрия в САЩ и в света. Всеки болен от рак пациент, всяко дете и всеки възрастен човек, чиито вени се пукат лесно, ще бъде доволен от новия начин на взимане на кръв, посочва Холмс.

Тя стана пример за упорито преследване на целите си и се оказа, че усилията й не са били напразни. Миналата седмица Елизабет Холмс стана най-младият член в историята на престижната асоциация Horatio Alger, която отличава хората с кураж и целеустременост. На церемонията тя беше единствената жена сред побелелите възрастни мъже. „Най-прекрасният момент от събитието беше, че младите момичета, които присъстваха в публиката, ме възприемаха като живо доказателство, че постигането на мечтите им е възможно“, каза Елизабет Холмс. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143