Ситуацията с коронавируса в Ухан и провинцията Хубей през последните дни се стабилизира. Само преди месец и половина в интернет можеха да се видят плашещо пусти улици, безлюдни търговски центрове, а китайците споделяха в социалните мрежи, че им е много трудно под карантина – без храна и тоалетна хартия. Днес обаче по улиците се появиха автомобили, хората излязоха навън. Както предвиди китайското правителство през зимата, пикът на епидемията премина, а в средата на април страната ще се справи окончателно с COVID-19.

В същото време Европа се оказа по-неподготвена за епидемията, а смъртността в Италия надскочи тази в Китай.

Как в Китай се справиха с коронавируса?

Първо – китайците са много дисциплиниран народ. Властите наредиха да си стоят вкъщи и никакви опити да напуснат провинция Хубей не бяха регистрирани. Блокирани бяха всички пътища, аерогари, спрени бяха и влаковете.

Още в началото на януари на Запад силно се възмущаваха и ругаха китайците, че са предприели средновековни методи на карантина, днес обаче ръководителите на ЕС признаха, че са подценили опасността и са закъснели с мерките. Цели градове се поставят под карантина, затварят са границите на много страни и т.н. Разпространението на коронавируса в Италия се случи, защото правителството, а и самите жители се отнесоха небрежно и безотговорно към заплахата. Броят на заразените растеше, но италианците не спряха да пътуват, да пълнят кафенетата, да се движат с градския транспорт, да посещават стадионите. Когато се усетиха, беше късно.

В Китай още в самото начало обявиха тревога и действаха безкомпромисно. Наистина заразените са около 80 000 души, но това е нищожна цифра в сравнение с населението на страната. Освен това китайците не пестиха пари за качествено медицинско обслужване. Заболелите от коронавирус се лекуват безплатно. И най-важното – тестове за коронавирус се правеха и още се правят на всички желаещи, въпреки че изследването струва 370 юана. Правителството отдели гигантска сума – 15 милиарда долара, за да повиши заплатите на лекарите и медицинските сестри и за да оборудва болниците с най-съвременните технологии. За една седмица в страната бяха построени огромни болници за заразените с вируса.

Китайците спряха да плащат кеш, за да не разпространят заразата чрез банкнотите и монетите и преминаха на електронни платежни системи.

В резултат броят на заразените в Китай за кратко време намаля от 1500 на 15-16 за денонощие. Полезен се оказа и фактът, че китайците послушно и без изключения сложиха маски.

Китайската дисциплина е дефицитна в Европа. Оказва се, че Азия се справя много по-добре с COVID-19 – Южна Корея и Япония (въпреки масовото нашествие на вируса) пострадаха по-малко от Стария континент. Една от причините е може би, че в тези държави не е прието хората да се ръкуват, да се прегръщат и целуват – само лек поклон и то от дистанция. Това намалява вероятността от заразяване.

Специалистите са озадачени защо коронавирусът удари именно държавите с развита икономика. В Индия има само 60 заболели от COVID-19, а в много бедни африкански страни - нито един. По време на епидемията от испански грип (1918-1919 г.) се е случило точно обратното. Най-много пострадаха „туземните“ колонии в днешна Замбия – грипът отне живота на 23% от населението. Интересен факт, който би трябвало да се вземе предвид по отношение на методите за борба с коронавируса.

Китай отново показа, че е способен да решава проблемите си. Без истерия, с хладнокръвни решения и обмислени действия, включващи и арести за хората, създаващи паника.

Опитът на Поднебесната доказа, че борбата с вируса включва не само тичане в магазина за тоалетна хартия, отменяне на училищните занятия и ограничаване на пътуванията със самолет. Много важно е в кратки срокове да се обезпечи качествена медицинска помощ, да се повиши квалификацията на лекарите и да се осигурят безплатни и достатъчно тестове за коронавирус. Тогава може би COVID-19 ще отстъпи.

 

Източник: aif.ru

Сподели във Facebook