Според диетолозите през пролетта тъмният шоколад, ядките и сушените плодове могат да компенсират дефицита на витамини в организма.

Употребата на тъмен шоколад намалява стресовите реакции, които се обострят през този сезон поради неустойчивото време и атмосферните колебания. Учените твърдят, че този шоколад е богат на антиоксиданти, които не само укрепват здравето но и предпазват организма от негативното въздействие на авитаминозата. Запазват и младостта. Половин шоколад съдържа една трета от дневната норма на желязо (стимулиращо дейността на сърдечносъдовата система), четвърт от нормата на магнезий и почти 50% от необходимото количество мед и манган.

Що се отнася до ядките, през пролетта те са незаменими, защото са идеален източник на полезни мазнини и микроелементи. Различните ядки съдържат и различни полезни вещества, затова специалистите препоръчват да ги редуваме.

Употребата на сушени плодове поддържа имунитета и доброто функциониране на вътрешните органи, подобрява храносмилането и повишава настроението. Сушените плодове обаче са калорични, затова не бива да се прекалява с тях, предупреждават учените.

Сподели във Facebook