Д-р Юлия Тонкова, педиатър в ГППМП „Вита 2000“ – Велико Търново, пояснява в CredoWeb какво представляват бебешките колики и какви са начините за справяне с тях.

Д-р Тонкова, бихте ли пояснили какво представляват коликите и откога започват те при новороденото? 

Коликите не са болестно състояние, а резултат от физиологичната незрялост на бебето. Думата произлиза от гръцки и в превод значи болки в дебелото черво.
Те имат индивидуално начало и край. Обикновено започват около втората седмица след раждането и продължават до 4-ия месец. Стартът им е много драматичен за цялото семейство и за самото дете. Всички приемат неговия плач като вик от болка. Всъщност те са сигнал за дискомфорт, провокиран от по-голямото количество газове в стомашно-чревния тракт.

Коликите се срещат при 26 до 30% от новородените. При някои може да липсват. Начинът на хранене на бебето – дали то се кърми, или е на адаптирано мляко, режимът на майката може да окажат влияние. Зрелостта на бебето също е от значение, както и полът на детето. Моите наблюдения са, че момченцата са с по-нисък праг на болка, по-раздразнителни са, коликите при тях са по-изразени. 

        

Вярно ли е, че бебетата, които са на естествено хранене, страдат по-рядко от колики? - четете в CredoWeb

кликнете върху снимката за да прочетете всичко за коликите

 

Сподели във Facebook