С възрастта женският организъм претърпява много външни и вътрешни промени, затова според специалистите се налага да коригират менюто си. Това ще им позволи да избегнат забавянето на метаболизма, загубата на мускулна маса и появата на хронични заболявания.

Какво трябва променят в храненето си жените над 50-те:

Белтъчини

Старостта е съпроводена със загуба на мускулна маса. Изследвания са доказали, че след 30-годишна възраст тя намалява на всеки 10 години с 3 до 8% и тази цифра рязко се увеличава след 60-те. Към 80-годишна възраст жените може да загубят половината от скелетните си мускули. Причината е в намалената физическа активност и ограничената употреба на белтъчини. Затова е необходимо в менюто на жените над 50 г. да присъстват повече продукти, богати на протеини.

Калций

Възрастовите промени засягат и костите, а след 50 г. плътността им започва активно да се понижава, което увеличава риска от остеопороза. Това се случва най-често при жените, защото количеството на естроген в организма им започва да намалява в периода на менопауза. Този хормон предпазва костите от травми. Затова жените трябва да употребяват повече продукти, съдържащи калций.

По-малко сол

Доказано е, че прекалената употреба на сол може да увеличи риска от хипертония и инсулт. Затова специалистите съветват жените над 50-те да заместват натрия с растителни подправки.

Витамин В12

Възрастта оказва негативно влияние и върху мозъка, паметта и концентрацията отслабват. А неправилното хранене може да задълбочи проблемите. Установено е, че ако жените добавят в менюто си витамин В12, ще помогнат на мозъка си. Този витамин се съдържа главно в продукти от животински произход.

Витамин D

Дефицитът на витамин D е много разпространен, а основният му източник е слънчевата светлина. Той е много необходим на жените над 50 г., защото предотвратява сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, остеопорозата, диабета и затлъстяването.

Сподели във Facebook