Здраве

12 Февруари 2024

644

credoweb bg

Спирането на цигарите носи незабавни и дългосрочни ползи за здравето във всяка възраст. Без значение дали сте заклет пушач с 30-годишен „стаж“, или запалвате само в компания, никога не е късно да захвърлите цигарите и да започнете начисто.

Независимо колко дълго или какво количество цигари сте пушили, решението да спрете е правилната стъпка към по-дълъг, по-здравословен и по-щастлив живот.

Когато спрете да пушите, не само ще подобрите физическото си здраве, но:

 • ще се отървете от неприятната миризма;
 • ще си възвърнете вкуса и обонянието;
 • ще престанете да излагате околните на пасивното пушене;
 • ще си върнете свободата.

И не на последно място - ще дадете чудесен пример на децата си и на всички пушачи в обкръжението си.

В тази статия ще разгледаме какви промени ще настъпят във вас и около вас, след като спрете да пушите. Ще ви разкажем за незабавните ползи, които идват веднага след последната изпушена цигара, както и за дългосрочните ползи, които ще наблюдавате през годините.

Нека проследим какво се случва с тялото в

Първите часове след последната цигара

Моментът, в който спрете да пушите, е момент на промяна. Може да не го усетите веднага, но организмът ви започва да се възстановява от вредите на цигарите само няколко минути след последното дръпване.

След 20 минути: Пулсът и кръвното налягане започват да се нормализират. Това е първата стъпка към възстановяване на сърдечносъдовата система. Ръцете и краката започват да се усещат топли и кръвообращението се подобрява.

След 8-12 часа: Нивото на въглероден оксид в кръвта започва да намалява и се връща към нормалното. Въглеродният оксид е вредно вещество, което се съдържа в цигарения дим и може да причини сериозни проблеми на здравето и да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

След 24 часа: Нивата на никотин в кръвта са напълно изчерпани. Въпреки че това е добра новина за вашето здраве, бъдете подготвени, че липсата на никотин може да доведе до появата на някои симптоми на абстиненция.

Всеки час, в който не пушите, е час на възстановяване за вашето тяло. Възможно е да се чувствате дискомфортно и напрегнати, но е важно да си припомните всички ползи, които вече сте постигнали. Не подценявайте малките победи – те са стъпка към голямата цел.

Съвет: Ако изпитвате силно желание да пушите, опитайте да се разсеете с нещо и да насочите мислите си в друга посока. Желанието за цигара обикновено продължава около 5-10 минути, така че опитайте с кратка разходка, четене на книга, телефонен разговор с приятел или слушане на любима музика.

Първите дни без пушене

Ако сте пристрастени към никотина, първите дни без цигари могат да бъдат доста трудни. Причината е в т.нар. симптоми на никотиновото отнемане, които достигат своя връх към втори-трети ден. Същевременно обаче ще усетите и някои приятни промени.

След 2 дни: Усещането за вкус и мирис започват да се подобряват. Храната може да ви се струва по-вкусна, а ароматите около вас много по-наситени. Сега е момента да се наградите с нещо наистина вкусно или да си подарите нов парфюм – заслужили сте го.

След 3 дни: Симптомите на никотиновото отнемане стават все по силни и е много възможно да ви завладеят около 2-3 ден. Тези първи дни без цигари са критични и много пушачи прекъсват процеса на отказване точно тук.

Знайте, че е напълно нормално да изпитвате раздразнителност, главоболие и силен никотинов „глад“,  но че тези състояния са временни и ще отминат. Важно е да си припомните защо решихте да спрете цигарите и какви прекрасни неща ви очакват занапред.

Съвет: Ако изпитвате трудности през тези първи дни, опитайте се да намерите подкрепа. Говорете с приятели или близки, консултирайте се с лекар, който може да ви предложи работещи стратегии за справяне с абстиненцията при пушачи.

Дългосрочни ползи от спирането на пушенето

Спирането на пушенето е решение, което има несравнимо въздействие върху здравето и качеството на живота. Ако краткосрочните ползи, които разгледахме, са значими - то дългосрочните промени са направо впечатляващи.

След 1 месец: Общата енергия в организма се повишава. Белите дробове започват да се възстановяват, което подобрява и кръвообращението. Ще забележите, че вече дишате по-лесно при физическа активност, а кашлицата и задъхването значително намаляват.

След 1 година: Рискът от сърдечно заболяване намалява наполовина в сравнение с риска при пушачите. Рискът от инфаркт също е много по-нисък. Сърцето започва да работи по-ефективно, като доставя кислород до всички части на тялото много по-лесно. С по-здрави сърце и бели дробове вече можете да тренирате наравно с останалите непушачи. Изкачването на стълби, тичането и интензивният физически труд вече не са проблем за вас.

След 5 години: Рискът от инсулт намалява. Артериите и кръвоносните съдове започват да се възстановяват от вредите, причинени от никотина и другите химикали в цигарите. Опасността да развиете рак на устата, гърлото и ларинкса вече е наполовина намаляла.

След 10 години: Рискът от рак на белите дробове е с 50% по-нисък от този при хората, които все още пушат. Съществено намалява и вероятността да се разболеете от много други видове рак - на хранопровода, панкреаса, пикочния мехур и др.

След 15 години: Рискът от коронарна болест на сърцето е близък с този на хората, които никога не са пушили. Сърцето ви е по-силно и по-здраво, а артериите са свободни от вредните отлагания, причинени от пушенето.(3)

Всяка година без цигари е година, в която вашето тяло се възстановява и се подготвя за по-дълъг и по-качествен живот. Въпреки че началото може да е трудно, решението да спрете да пушите е най-добрата инвестиция за вашето здраве.

Съвет: Ако вече сте преминали успешно през този дълъг и труден път, то вие заслужавате адмирации. И моля, споделяйте, хвалете се, разкажете на всички как успяхте да махнете цигарите от живота си! Нека повече пушачи разберат, че отказването на цигарите е възможно.

Бонус-ефекти от спирането на цигарите

 • Ще се отървете от неприятната миризма на цигари, която се излъчва от дрехите, косата, кожата и устата на всеки пушач;
 • Ще имате по-бели зъби и по-малко възпаления в устната кухина;
 • Ще се избавите от сивкавия тен, характерен за пушачите, а кожата ви ще изглежда по-свежа и по-млада от преди;
 • Ще спите по-добре и ще се събуждате много по-отпочинали;
 • Ще се наслаждавате на по-продължителен и по-качествен секс;
 • Ще бъдете по-продуктивни в работата си, тъй като няма да губите време в чести цигарени паузи;
 • Ще можете да летите до всяка точка по света, без страх от никотиновия глад;
 • Ще боядисвате по-рядко пожълтелите от тютюневия дим стени в дома си;
 • Ще забравите за дупките от цигара по мебелите и дрехите си;
 • Ще спестявате средно по 150 лв. месечно или около 1800 лв годишно – пари, които можете да вложите в нещо приятно, продуктивно и много по-смислено!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook