Според статистиката около 85% от хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, живеят в мегаполисите. Това започва да тревожи учените, затова международен екип проведе изследване и определи трите главни причини за този все по-сериозен проблем на съвременния човек. На първо място специалистите доказаха, че от хронична умора страдат най-вече представителките на нежния пол (70%).

Експертите обаче не са песимистично настроени, защото според тях не е трудно да се преодолее синдромът.

Основният фактор, водещ до хронична умора, е недостигът на желязо в кръвта и ниският хемоглобин. Той може да се повиши с достъпни продукти като цвекло и нар, ядки и печено месо.
На второ място сред причините за хроничната умора учените поставят повишеното ниво на тревожност, стреса, нервното напрежение. За да се преодолеят тези проблеми, хората трябва да се научат да се отпускат, да превключват вниманието си и да го насочват към приятни и позитивни мисли. Според учените определено помагат медитацията, хобито, разходките, умението да се редува работата с почивката. Стресът може да се избегне, ако хората свикнат да казват „не“ на неприятните личности, обстоятелства и прекалените ангажименти.

До хронична умора, твърдят специалистите, води и обезводняването на организма. Разпространеният навик да се пият кафе и чай, колкото и да е странно, създават дефицит на вода. Човешкото тяло се състои от 80% вода и никаква друга течност не може да я замени

Сподели във Facebook