Здраве

24 Юни 2016

1765

credoweb bg

Ухапванията от кърлежи са често срещано оплакване през лятото. Повечето хора обаче не знаят на каква медицинска помощ имат право по здравна каса в тези случаи, нито пък къде да я потърсят. Повече яснота внася статията на Мария Шаркова, адвокат и специалист по медицинско право, споделена в социалната мрежа за здраве CredoWeb. 

Спешно състояние - как се определя?

Дефиницията за спешно състояние се съдържа в медицинския стандарт „Спешна медицина“. Преценката дали едно състояние е спешно е изцяло медицинска. Мнението на инфекционисти и специалисти, работещи в спешна помощ, е, че забиването на акар не е спешно състояние. Спешно може да е заболяване, пренесено от кърлежа, но самото наличие на кърлеж не е спешно. Развитието или не на дадено заболяване е само хипотеза, а не непосредствена заплаха за живота.

Какво (не) се заплаща в болниците?

В болниците не се заплаща оказаната спешна медицинска помощ до хоспитализацията без значение дали пациентът е осигурен. Ако спешният пациент бъде хоспитализиран, той заплаща болничната помощ само ако не е осигурен (чл. 109 от Закона за здравното осигуряване). Осигурените пациенти не заплащат лечението по клинична пътека или амбулаторна процедура, по която са били хоспитализирани.

Болниците не оказват извънболнична медицинска помощ по договор с РЗОК. Ето защо, ако пациентите получат такава помощ в болница, то те дължат заплащане за същата. Изваждането на кърлеж е именно медицинска услуга, дефинирана като първична извънболнична медицинска помощ съгласно раздел VI, т. 9.6.12 „отстраняване на акар“. Раздел VI e озаглавен „Диагностично-лечебна дейност“ и е част от Приложение № 1 към наредбата, озаглавено „Първична извънболнична медицинска 

Сподели във Facebook