Здраве

1 Септември 2016

4499

Животът днес

Много малко жени забременяват по естествен начин на по-късна възраст и обикновено това не им е първа бременност. Тези жени влизат в менопауза по-късно и са с по-малък риск от сърдечни заболявания, остеопороза и деменция. От друга страна, забременяването след 40-годишна възраст носи рискове и усложнения.

Репродуктивната способност на жената има ограничена продължителност. Нейните яйцеклетки се оформят още в утробата на майката и се съхраняват в яйчниците до началото на менструацията. След това всеки месец жената губи по над 400 яйцеклетки, докато се изчерпят 4-те милиона яйцеклетки, с които  е родена жената, и настъпи менопаузата.

По социални и финансови причини много жени в западното общество отлагат за по-късно раждането на дете. През последните 25 години броят на жените, които раждат след 30-годишна възраст, почти се е удвоил. Около едно на хиляда от ражданията се пада на 45-годишни и дори по-възрастни жени. Очаква се тази тенденция да се засили заради новите технологии, включително дарителството на яйцеклетки.

Какви са рисковете?

По време на бременност жените над 30-годишна възраст страдат 2 пъти по-често от животозастрашаващата прееклампсия (предизвикана от бременността хипертония) в сравнение с бъдещите майки, които не са навършили 30 години. Също така вероятността да развият гестационен диабет е двойно по-голяма.

Над половината от жените над 40 години изискват бебето им да се роди със секцио (Цезарово сечение).

Увеличаването на възрастта за раждане увеличава и вероятността от смърт по време на бременността или при раждане. Майките, които са навлезли в 40-те и 50-те си години, са между 3 и 6 пъти по-застрашени от смърт през 6-те седмици след раждането от по-младите родилки вследствие на усложнения, свързани с бременността, като кървене и тромби. За жените над 40 години има двойно по-голям риск от раждане на мъртво бебе, а за 40-годишните рискът от спонтанен аборт е по-голям, отколкото шанса да родят.

И най-накрая, вероятността за по-възрастните майки да родят бебетата си преждевременно (преди 36 седмици) и с тегло под нормата е почти двойна в сравнение с по-младите майки. Ниското тегло и преждевременното раждане на бебето крият риск от проблеми с развитието на белия дроб, а в по-късна възраст от затлъстяване и диабет.

Бременност по време на менопауза

С напредъка на индустрията на инвитро оплождането стана възможно да се помогне на жени, които са преминали менопаузата, да забременеят, като се вземе донорска яйцеклетка и ембрион от по-млада фертилна жена. Но при тази процедура рискът е още по-голям. Бременността причинява допълнителен стрес и напрежение за сърцето и кръвоносните съдове и е установено, че по-възрастните майки по-често преживяват инсулт в по-късен етап от живота си.

 

Сподели във Facebook