Здраве

13 Февруари 2016

2055

Животът днес

Успеете ли да формулирате за себе си конкретна цел или задача, ще намерите и възможности, и време да я осъществите. А мозъкът ще ви помогне още повече, ако си поставите главна цел и я раздробите на отделни съставляващи. След това спокойно, крачка по крачка ще я реализирате. Това е начинът проблемите да отстъпят.

2. Положителни емоции

Те ни мотивират за действие. Научете се да търсите простите радости в живота и мозъкът ще започне да ви стимулира. В организма ви ще се отделят големи дози ендорфини – хормоните на удоволствието, а това означава положителни емоции, които ще повишат вашата жизнедеятелност. Свойствено на хората е да търсят радост – това е част от инстинкта за самосъхранение.

3. Движение и свеж въздух

На свеж въздух кръвта по-активно се насища с кислород, по-бързо го транспортира до клетките на мозъка, подсилват се процесите на окисляване, обмяната на веществата, освобождава се така необходимата ни енергия. Мозъкът ни настоява да се движим, нека да не го пренебрегваме.

4. Проста храна в умерени количества

Според специалистите най-добре е сами да си приготвим храната. Особено полезни са супите. Мозъкът казва (ако разбира се, искаш да го чуеш): „Приятелю, 50% от цялата биоенергия в организма ти отива за зрението, 40% за храносмилането и обезвреждане на хранителните токсини и само 10% остават за движението, работата на умствената и нервната система, борбата с милиардите микроби. Ако през цялото време ядеш, кога ще мислиш?“.

5. Сън, отдих

На мозъка, както и на целия човешки организъм, му е необходим пълноценен отдих и сън. През нощта мозъкът си дава почивка и просто изтрива ненужните впечатления. А това си е защитна реакция, без която трудно ще се справим с предизвикателствата на работния ден.

6. Навици

Мозъкът не може мигновено да се приспособи към резките промени, затова към всяка нова дейност пристъпвайте постепенно, спокойно, привиквайте към нея. Навиците да учиш и да работиш се изработват постепенно и постоянно. Внезапното хрумване и разгадаване на ситуацията винаги предполагат знание. Не разчитайте на мигновения резултат, това е мит. Всяко нещо иска време и търпение.

7. Свобода

Имаме предвид независимостта от страховете и стереотипите. Това е свободата да не се боиш да мислиш по своему и по новому, да отстояваш идеите си, живота си, своя външен вид, своите близки. Да не обвиняваш целия свят, че не те разбира и не те признава, а ти си толкова необикновен. Имай свой начин на мислене и възглед за живота.

8. Творчество

Това е любимата дейност за мозъка. Творческият подход в научната работа позволява да се формулират идеи и да се въплъщават в живота.

Сподели във Facebook