Здраве

14 Октомври 2019

2065

Животът днес

Ако някой от семейството има алергия, решението да се вземе домашен любимец трябва да се обсъди с лекар. Защо?

Котките са най-опасният агресор за имунната система

Сред всички домашни животни котките най-често провокират имунната система на човека и причината не е в тях. Алергията е проблем на нашия организъм. Имунитетът ни изведнъж започва да възприема обикновени фактори като опасни и стартира истински бойни действие за борба с външната заплаха. Включва се механизмът на възпалителните реакции и ситуацията не се успокоява, докато „опасният обект“ не изчезне от зоната на контакт.

Така че причината за появата на алергии не е навън, а вътре в нас. А предразположеността към заболяването е закодирана в гените ни. Колкото повече хора с такъв проблем има в семейството, толкова по-голяма е вероятността алергията да се прояви и при децата. За съжаление е невъзможно предварително да се установи наличието на тази опасност.

В повечето случаи съветите по „техниката за безопасност“ са следните:

  • Ако никой член на семейството няма алергия, може спокойно да се вземе домашен любимец.
  • Ако някой член на семейството има алергия към домашна прах, към полени или към хранителни продукти, не се препоръчва отглеждането на котка. По отношение на други домашни любимци няма ограничения.
  • Категорично не бива в дома да се оставя животното, към което вече е проявена алергия.

Тревожните симптоми

Алергията към животни се проявява с хрема, зачервяване на очите, сълзене, нарушения в дишането и др. Когато реакцията е по-силна, тези симптоми могат да се появят при контакт само със собственика на домашния любимец. Алергените на котката са толкова устойчиви в околната среда, че дори половин година след изнасянето ѝ от дома тя още може да предизвиква реакции у някои хиперчувствителни хора.

Причината не е в козината

Въпреки разпространеното мнение козината на котките не предизвиква алергия. Основните причини са белтъчни съединения - Fel d1, които присъстват в слюнката на животните, в подкожната мазнина и люспите на самата кожа. А козината е само резервоар, в който се натрупват алергените. Затова не съществуват породи котки, които не предизвикват алергия. Някои хора смятат, че сфинксовете и други котки без козина са безопасни, но това е заблуда.

Как да изберем котка

Количеството алергени, отделяни от различните котки, не е еднакво.

  • Малките котки по-рядко предизвикват алергии в сравнение с възрастните екземпляри. Причината е, че организмът им все още не е оформен и отделя специфичния белтък в по-малки количества. Така че дори да не се е проявила алергична реакция при първия контакт, все още е рано да се успокоим и да решим, че няма да имаме проблем с домашния любимец.
  • Изработването на белтъка-алерген зависи от хормоналния фон на котките, затова кастрираните животни по-рядко предизвикват нежелателна реакция.
  • Животните със светла козина са по-безопасни в сравнение с тъмните котки. Причината все още не е известна, но се предполага, че количеството на отделяния белтък зависи от пигментацията.
  • Дължината на козината не влияе върху количеството на алергените, но гъстотата ѝ има значение. Колкото е по-гъста, толкова по-опасна е.

Случва се понякога алергичната реакция към котки сама да изчезне с времето. Имунитетът на някои хора привиква към алергена и престава да го възприема като враг. Този щастлив изход обаче е относително рядък – констатиран е само при около 20% от алергичните хора. Останалите трябва или да се разделят с мъркащия домашен любимец, или да приемат непрекъснато лекарства.

Най-добрият съвет е, ако решите да отглеждате котка, консултирайте се с лекар-алерголог. Той може професионално да оцени риска и при необходимост да назначи изследване.

Наблюдавайте и собствения си организъм. Преди да вземете домашния любимец, осъществете контакт с други котки. Ако почувствате някои от гореспоменатите симптоми, откажете се навреме.

Сподели във Facebook