Здраве

26 Февруари 2019

Животът днес

Сред множеството методи, установяващи наличието на наднормено тегло, най-популярен е индексът на масата на тялото. Учени и лекари все по-често се спират вниманието си върху обиколката на талията. Причината е, че индексът на масата не показва как са разпределени мазнините в организма на човека. А именно този фактор влияе съществено върху появата на различни заболявания.

Според експертите и при жените, и при мъжете всеки излишни пет сантиметра около талията може да увеличат риска от преждевременна смърт (със 17% при мъжете и с 13% при жените). Много хора обаче не знаят защо мазнините в тази част на тялото са особено опасни и продължават да пренебрегват предупрежденията. Те трябва да знаят, че увеличената обиколка на талията е признак за най-опасния тип затлъстяване – абдоминалното.

Специалистите отбелязват, че хората (особено мъжете), които имат нормално тегло, но излишни сантиметри в областта на кръста, са в особено опасно положение – фактически в основната рискова зона. Причината най-често е негативното влияние на начина на живот и неправилното хранене. Даже когато теглото е в нормата, големият корем се превръща в истински проблем, който не е лесно да се разреши.

Най-опасните последици от увеличената обиколка на талията са повишен риск от образуване на ракови клетки и сърдечносъдови заболявания, които фактически поразяват целия организъм.

С езика на цифрите

Според Световната здравна организация три са основните категории за обиколката на талията.

  • При нормално тегло обиколката на талията при мъжете трябва да бъде под 94 см, а при жените под 80 см.
  • За наднормено тегло се говори, когато размерът е над 94 см и под 101,9 см при мъжете, при жените - от 80 см до 87,9 см.
  • При абдоминалното затлъстяване обиколката на талията е над 102 см за мъжете и над 88 см за жените.

Трябва да се отбележи, че с възрастта обиколката на талията се увеличава. Това до голяма степен зависи и от ръста. Колкото по-висок е човек, толкова този показател е по-голям. Това се наблюдава до 85-годишна възраст. След това обиколката на талията започва да намалява.

Сподели във Facebook