Здраве

5 Октомври 2015

5234

Животът днес

1. Прозяваме се

Прозявката се причинява от недостиг на кислород в мозъка, наречен хипоксия. Тогава организмът се нуждае от по-силно и дълбоко вдишване от обикновено. Дихателните пътища се разширяват и в кръвта навлиза повече кислород. Прозяваме се, когато ни се спи или сме уморени, защото при изтощение в тъканите се натрупва излишно количество въглероден диоксид и организмът се нуждае от кислород.

А защо прозяването е заразно? Теорията на психолозите е, че това явление е наследство от древните времена, когато прадедите ни са си лягали едновременно и преди това се прозявали по команда. Но това е само едно от многото предположения.

2. Кихаме

Кихането е защитна реакция. Когато в кухината на носа се натрупа прах, слизестата обвивка изсъхва, нервните окончания се раздразват и човек киха. Затова рязкото издишване, т.е. кихането,  помага да се изхвърли всичко излишно от носа, за да не попадне в носоглътката и по-надолу. Скоростта на издишването на въздуха по време на кихане е 130 км в час. Няма страшно, ако кихнете 2-3 пъти, но ако кихнете над 10 пъти, най-вероятно имате оток на слизестата обвивка на носа. Организмът възприема отока като дразнител и се опитва да се избави от него с кихане. Това обаче не премахва отока. В такъв случай си сложете капки за нос, които свиват кръвоносните съдове.

3. Протягаме се

С протягането сутрин организмът подготвя мускулите за физическо натоварване. Котките никога не се изправят на крака, след като се събудят. Те първо протягат и четирите лапи, за да възстановят кръвообращението си, преди да тръгнат. Протягаме се също, защото при умора в мускулите се натрупва млечна киселина, която се разсейва след разтягане.

4. Хълцаме

Малките деца хълцат, когато им е студено, когато са жадни и когато са преяли. При възрастните хора хълцането е сигнал за нарушено храносмилане. Понякога хората хълцат, след като изпият някакъв алкохол, но най-често се хълца след лакомо и бързо ядене на голямо количество храна. Гълтането на големи хапки и лошото дъвчене раздразва блуждаещия нерв – един от черепно-мозъчните нерви, който преминава от главния мозък по глътката и хранопровода до диафрагмата и стомаха. Когато големите парчета храна преминават през хранопровода, те дразнят блуждаещия нерв, а той изпраща сигнали на мускулните влакна на хранопровода и стомаха и предизвиква спазми. С помощта на тези спазми организмът, както и по време на кихането, се опитва да спре отока на слизестата обвивка на хранопровода. Избавянето от хълцането зависи от причините. Хълцането, причинено от алкохол, спира след изпиването на чаша студена течност на малки глътки. При хълцане след преяждане трябва да се задържи дишането. Така се потиска раздразнението на блуждаещия нерв.

5. Потръпваме по време на заспиване

Понякога, докато потъваме в сън, изведнъж ръцете или краката ни потръпват от само себе си. Причината е, че дишането се успокоява, пулсът се забавя, мускулите се отпускат и организмът по някакъв начин се плаши, че може съвсем да заспи и изключи. С тези леки спазми мозъкът ни буди, за да възобновим нормалното дишане. Мозъкът постоянно контролира да не би дишането да се забави прекалено.

6. Пръстите ни подгизват

Когато лежим дълго във ваната или мием нещо, възглавничките на пръстите ни се сбръчкват. Причината е, че кожата на възглавничките на пръстите и на петите е четири пъти по-дебела, отколкото по другите части на тялото. Затова тя абсорбира по-добре водата и набъбва.

7. Настръхваме

Кожата ни настръхва, когато ни е студено, но понякога това се случва от силното въздействие на някой филм на ужасите или определена музика. Това явление е наследство от предците ни, които са били много космати. Когато им е било много студено или са били изплашени, козината им настръхвала. През вековете окосмяването по човешкото тяло е опадало и сега при настръхването кожата изглежда като на оскубано пиле.

Според някои теории сълзите обезболяват и намаляват напрежението в кората на главния мозък,

8. Леем сълзи

Когато в окото попадне прашинка, от него потичат сълзи. Това е рефлекс за отмиване на мръсотията от очите и за защитата им от наранявания. Но учените все още не са изяснили защо хората плачат от болка и при силна емоция. Някои смятат, че сълзите обезболяват и намаляват напрежението в кората на главния мозък, но засега това са само теории.

9. Изчервяваме се

Когато съдовете се разширяват, кожата се зачервява. Това се случва в горещините, но може да се причини и от чувство на срам, радост, любов, защото съдовете реагират на емоциите. При по-силно вълнение концентрацията на хормоните в кръвта, включително и на адреналина, се променя. В резултат на тази промяна съдовете на кожата се разширяват и хората се изчервяват. В зависимост от гените някои се изчервяват повече, а други по-малко. Същият механизъм сработва, когато пребледняваме, само че в този случай съдовете се свиват.

10. Потим се

Потоотделянето е нормална реакция на топлината. Организмът отделя течност, за да охлади кожата. Течността се изпарява от повърхността на тялото, обирайки излишната топлина.

Сподели във Facebook