Изследователи от университета в Тел Авив установиха, че при пациенти със затлъстяване и диабет тип 2 висококалоричната закуска помага да отслабнат, намалявайки симптомите на заболяването и необходимостта от инсулин.

„Нашето изследване показа, че при пациенти с диабет тип 2, страдащи от затлъстяване, храненето три пъти на ден, състоящо се от калорична закуска, среден обяд и оскъдна вечеря, определено има по-положителен ефект в сравнение с лечебната диета, която препоръчва хранене шест пъти разпределено равномерно през целия ден. Диетата с обилна закуска е по-ефективна при намаляване на теглото, намалява чувството за  глад и подобрява контрола над диабета при използване на по-малко количество инсулин“, казаха авторите на изследването.

Според учените времето на хранене и количеството на приетите продукти при всяко сядане на масата са по-важни от внимателното и равномерно пресмятане на калориите в продължение на целия ден. Метаболизмът на човека се променя - филия хляб, изядена на закуска, има съвсем различни последици за организма от същата филия, изядена на вечеря, казаха специалистите. Те заявиха, че ефективността от калоричната закуска не се отнася само за пациенти с диабет тип 2, а би могла да помогне на всички хора с наднормено тегло.

Сподели във Facebook