Във връзка с предстоящия Световен ден за борба с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) - 16 ноември, на 15 ноември 2017 г.  от 11.00 до 14.00 ч. УМБАЛ „Александровска“ предоставя възможност на всички желаещи да си направят безплатно изследване на основните показатели на дишането (спирометрия) и измерване капацитета на белите дробове (пулсоксиметрия). Клиничен психолог ще бъде на разположение на пациенти с ХОББ за психодиагностика чрез интервю с цел преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

В същия ден, 15 ноември, от 10.00 часа  в аудиторията на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска“ /3 етаж/, ще се проведе пресконференция с фокуссоциалната и здравната тежест на ХОББ. В пресконференцията ще се включат:

За ХОББ

Проф. Огнян Георгиев – началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедра по пропедевтика на вътрешните болести в МФ на МУ – София, председател на Фондация „Наука и здраве”;

Проф. Даниела Петрова - началник на Отделение по белодробни болести към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, член на Управителния съвет на Фондация „Наука и здраве”;

Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ;

Акценти в пресконференцията ще бъдат епидемиологичните данни; новата стратегия в лечението на ХОББ; мерките за подобряване контрола на заболяването и качеството на живот на хората с ХОББ; Националната програма за хронични респираторни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция; инициативи на Националната информационна кампания „Дишам свободно“; представяне  дейността и едногодишната програма на новосъздадената Фондация „Наука и здраве”.

 

 

 

Сподели във Facebook