Здраве

26 Януари 2015

5473

Животът днес

Камъните в жлъчката най-често са заради високия холестерол

Жлъчнокаменната болест е доста разпространена, резултат най- вече от неправилния начин на хранене с много животински мазнини. Това пише в профила си в CredoWeb д-р Николай Хинков, който е завеждащ Операционен блок във ВМА-МБАЛ-Плевен от 7 години. Заболяването се среща три пъти по-често при жените. Причината за това се крие в по-различната обмяна на веществата и хормоналните особености при дамите. От значение е и наследственият фактор, като почти правило е в семейството да има и друг болен с жлъчна калкулоза.

Причина за жлъчнокаменната болест на първо място е неправилното хранене и повишено ниво на холестерола. Камъните най-често са холестеролови. Друга причина са възпалителни процеси и заболявания, свързани с разпад на еритроцити и повишено ниво на билирубина, при което се образуват така наречените пигментни камъни. Жлъчната калкулоза е болест на жени, много раждали, с повишено наднормено тегло, бяла кожа и светли коси.

Най-често заболяването се проявява като жлъчна криза, появявайки се предимно нощем след грешка в диетата (консумация на тлъсто, запръжки, яйца и др.). Проявява се с остра болка в дясно подребрие, кръста, рамото и плешката, а болката, както започва, така и отминава. Друга форма на проява на заболяването е т.нар. торпидно-болкова форма. При нея има постоянна тежест и болка в дясното подребрие без остра клиника. Когато мехурът се възпали, към тези оплаквания се прибавя повишена температура, гадене и повръщане, влошено общо състояние.

В страните с развита медицина, в които профилактиката е широко застъпена, при откриване на конкременти в жлъчния мехур се препоръчва оперативно лечение. Правилото е: има ли камък - има операция. В България пациентите знаят, че имат камъни, но поради всеизвестни причини не се подлагат на интервенция. Носят ги с години и идват при нас, когато заболяването вече се е усложнило, посочва още д-р Хинков. Усложненията са много, като едно от най-честите е възпалението, а друго е запушване на жлъчните канали, което води до пожълтяване или т.нар. механичен иктер.

Други такива са: възпаление на панкреаса, карцином на жлъчния мехур, чернодробна цироза, жлъчни фистули и др. Затова хората в развитите страни се подлагат на операция още когато им се открие камък в жлъчния мехур. При нас нещата не стоят така, а оттам идват и проблемите. Когато има новооткрита жлъчна калкулоза, операцията може да се извърши лапароскопски. Това е т.нар. безкръвен или миниинвазивен метод, който е много по-бърз и щадящ за пациента, с кратко пролежаване в болница и бързо възстановяване.

В Америка 90% от операциите по повод жлъчна калкулоза се правят лапароскопски. При нас обаче, тъй като хората не идват навреме, а с усложнения, лапароскопският начин често е неприложим. Тогава се пристъпва към стандартната (конвенционална) операция с голям разрез и всички последици от едно отваряне на корема.
Потърсете профила на д-р Николай Хинков в credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130