Международен екип от учени доказа, че канелата помага срещу диабет и затлъстяване. Причината е, че съставът на този продукт включва канелен алдехид, който понижава нивото на глюкозата, както и теглото.

Известно е, че още в древността хората са употребявали канела за подобряване на храносмилането или при проблеми с репродуктивните функции. В наши дни канелата се използва като подправка, добавят я в кафето, десертите, а канеленият алдехид е намерил място в парфюмерията и селското стопанство като инсектицид. Учените обаче решиха да установят как действа това вещество. Те провели експеримент с мастни клетки, взети и от лабораторни мишки, и от хора (различни по възраст, пол и националност). Когато в клетките вкарали канелен алдехид, започнала реакция, наречена термогенеза, в процеса на която организмът изработва по-голямо количество топлина, обезпечаваща активната дейност на всички вътреклетъчни процеси, в това число и изгарянето на подкожната мазнина.

Сподели във Facebook